traže javnu ispriku

Talijanska manjina optužila novinara Roberta Ferlina za govor mržnje

1
Robert Ferlin (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)
Robert Ferlin (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Talijanska unija, Vijeće talijanske nacionalne manjine PGŽ-a i Grada Rijeke i Zajednica Talijana Rijeka uputili su otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, ravnatelju Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenu Tahiriju, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Tiboru Vargi zbog, kako kažu, “govora mržnje i netrpeljivosti” poznatog novinara rođenog u Istri Roberta Ferlina, piše Novi list.

 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U petak, 3. svibnja, na dan obilježavanja oslobođenja Rijeke od nacifašizma, na valovima Radio Rijeke je novinar Robert Ferlin komentirao sljedeće: „…pa mi pada na pamet da bi talijanska zastava na balkonu Radio Rijeke mogla biti spuštena na pola koplja zato što je dan oslobođenja Rijeke od fašizma…evo, stigao je i domar…Šestane, molim te, zastavu na pola koplja, onu talijansku, danas…”

Nije to prvi put da gospodin Ferlin izražava svoju netrpeljivost protiv Talijana. Prijašnjih godina u eteru je komentirao da se talijanska redakcija Radio Rijeke mora ukinuti, da je nepotrebna, da nikome ne treba jer smo u Hrvatskoj i svi bi trebali govoriti hrvatski.

Prva je reagirala novinarka talijanskog programa, koja je isto jutro, nakon nesretnih Ferlinovih riječi, u talijanskim vijestima izrazila veliku nelagodu i objasnila da se ne može Talijane poistovjetiti s fašistima i podsjetila je slušatelje o masovnom egzodusu riječkog stanovništva u godinama nakon oslobođenja, kao posljedica povijesnih događanja.

Smatramo da je ispad Roberta Ferlina sramotan i u potpunosti neprimjeren, da izaziva veliku nelagodu i prezir među pripadnicima talijanske manjine koji redovno slušaju Radio Rijeku. Robert Ferlin je iskoristio javni radijski program kako bi izrazio svoje osobno mišljenje: njegove riječi potiču na netoleranciju prema nama Talijanima.

Još jednom je Ferlin pokazao nepoznavanje povijesnih činjenica, pokazao je nepoštovanje prema zastavi prijateljske države, Republike Italije, našim prvim susjedom i gospodarskim partnerom, koja je ujedno i zastava talijanske nacionalne zajednice koja živi u ovim krajevima, manjine koja je priznata međunarodnim sporazumima i čija je autohtonost zagarantirana Statutom Grada Rijeke. Ova je država, želimo podsjetiti, nastala iz antifašističkog otpora i rata za oslobođenje od nacifašizma, borbe u kojoj su sudjelovali i dali svoje živote mnogi Talijani, među kojima i Talijani iz Rijeke.

Mi smo uvijek osudili nasilje fašističkog režima kao i nasilje jugoslavenskog komunističkog režima. Republika Italija je jedan od osnivatelja Europske unije koja bezuvjetno osuđuje sve totalitarne i diktatorske režime. Republika Hrvatska je dio Europske Unije, a bilateralni odnosi između dviju država odlični su i nastavljaju se razvijati u duhu konstruktivne suradnje i prijateljstva.

Grad Rijeka poznat je kao „luka različitosti“, mjesto u kojem se stoljećima isprepliću i poštuju različite kulture, jezici i tradicije. Smatramo da komentari Roberta Ferlina štete ugledu Grada, nacionalne televizije i radija ali i odnosima između Republike Hrvatske i Republike Italije.

Pozivamo vodstvo Hrvatske radiotelevizije da postupi po propisima koji se odnose na slučajeve poticanja na mržnju i netoleranciju, posebno u vezi s tim da se radi o ponavljajućem i stoga vrlo štetnom ponašanju.

Također bismo željeli da se novinar javno ispriča svim slušateljima Radio Rijeke, te se iskreno nadamo da se ovakvi incidenti više neće ponoviti, navodi se u priopćenju.

No, nije ovo prvi put da je Ferlin prijavljen zbog neprimjerenih o homofobnih izjava. Još 2017. godine Ferlinu je nadležno tijelo Hrvatskog novinarskog društva dalo opomenu nakon što su ga udruge za zaštitu prava homoseksualnih osoba prijavile zbog omalovažavajućih izjava. "Robertu Ferlinu Novinarsko vijeće časti jednoglasno izriče opomenu jer je prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara, a nije se niti očitovao niti se ispričao zbog svojih izjava", zaključak je tog tijela donesen na sjednici krajem lanjske godine. Zahtjev za pokretanjem postupka protiv Alena Čemeljića, glavnog urednika Radija Rijeke i novinara Roberta Ferlina zbog omalovažavajućih izjava u emisijama 11. i 18. prosinca 2015. godine podnijeli su Zagreb Pride i Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“. (Novi list, M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa