umaški ids:

Uz pomoć građana možemo zaustaviti prodaju vrtića u Moeli

0
Daglas Koraca i Slaven Paić
Daglas Koraca i Slaven Paić

„Nakon događanja sa zadnje sjednice gradskog vijeća koje su naši sugrađani pročitali u medijima, veliki broj građana nam se obratilo za pomoć revoltirani namjerama prodaje vrtića Cvrčak u Moeli, moleći nas da im pomognemo u stopiranju te namjere“ izjavili su predsjednik Gradske podružnice IDS-a Umag dr. Daglas Koraca i član predsjedništva IDS-a Umag Slaven Paić na konferenciji za novinare 2. prosinca u Umagu.

Istaknuli su da „vijećnici oporbe su uspjeli za sada samo odgoditi prodaju navedenog vrtića ali se nadamo da ćemo uz pomoć građana uspjeti i zaustaviti prodaju. Naša je dužnost kao najveća stranka u gradu, pomoći sugrađanima pa smo u tu svrhu pokrenuli akciju potpisivanja peticije protiv prodaje vrtića u Moeli, koji provode naši članovi i simpatizeri po gradu.“ - Potpisi se skupljaju jako brzo a sigurni smo da ćemo do slijedeće sjednice gradskog vijeća skupiti dovoljan broj, koje ćemo predati gradonačelniku i na takav način prenijeti jasan stav građana o prodaji vrtića, kad ih već nije pitao putem javne rasprave, naglasio je Koraca kazavši da:

- Izreka iz naroda kaže "djeca su naša budućnost" a gradska vlast bi trebala biti tu da njima omogući uvjete za bolji razvoj, budućnost i napredak. U Umagu 559 djece koristi usluge vrtića u 35 odgojnih grupa i od '90-ih godina se kontinuirano radi i investira da im se osigura nad standard u odgoju, a tu praksu treba nastaviti bez obzira koja politička opcija dođe na vlast. Djeca moraju uvijek biti ispred politike jer je briga oko djece jedna od najbitnijih zadataka koju jedinica lokalne samouprave treba obavljati.

Za decentralizirani sustav vrtića

Predstavnici IDS-a Umag napomenuli su da „apsolutno podržavaju sve aktivnosti grada i sve napore koji su usmjereni u poboljšanje uvjeta odgoja djece, kao što je gradnja novog centralnog vrtića na području bivše vojarne. Međutim, osim centralnog vrtića građanima su potrebni i decentralizirani vrtići u umaškim naseljima pa ih stoga grad ne smije prodavati.“

- Vrtić u Moeli je jedan od tih, koji je smješten u mirnom naselju na atraktivnoj parceli uz more, izvan prometne gužve na velikoj zelenoj površini gdje se djeca igraju na montiranim spravama za igru. Vrtić je nedavno obnovljen i tamo naši mališani imaju mir i sve optimalne uvjete za aktivnosti koje su predviđene po odgojnom programu. Djeca iz naselja u vrtić dolaze pješke, u pratnji svojih roditelja i nonića. Sve su to prednosti koje donosi decentralizirani sustav vrtića po naseljima i upravo iz tih razloga smatramo da ih ne smijemo prodavati.

Osim navedenih činjenica, članak 2. Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja navodi da bi udaljenost dječjeg vrtića od mjesta stanovanja trebala biti najviše 1.000 metara. Pedagoški standard utvrđuje optimalne prostorne, kadrovske, zdravstvene, tehničke, informatičke i druge normative koji služe kao putokaz osiguravanja ujednačenih uvjeta rada u dječjim vrtićima. Svrha standarda je unaprijediti sveukupnu djelatnost na jedinstvenim osnovama uz ravnomjerne uvjete rada predškolskih ustanova, jer jednaki uvjeti rada osiguravaju višu kvalitetu predškolskog odgoja.

IDS želi bolju Istru i Umag

- Umag nije toliko velik i sigurno je da nekim roditeljima ne bi bio problem automobilom dovesti djecu iz Moele u novi centralni vrtić, ali ukoliko već sada postoji vrtić u naselju koji zadovoljava standarde, ne vidimo razlog da se on zatvori i proda, kazali su Koraca i Paić podsjetivši da:

- Centralni vrtić se nije počeo graditi da bi se prodavali vrtići po naseljima, već da bi sva djeca imala smještaj u vrtiću i da bi oni vrtići koji ne zadovoljavaju pedagoški standard zbog prevelikog broja djece u grupama, mogli dostići taj standard. Nadamo se također da će se ovom investicijom zadovoljiti i potreba umaških obitelji za uslugom dječjih jaslica za djecu od 6 mjeseci starosti. Predsjednik IDS-a Umag dr. Daglas Koraca zaključio je da ovo „očajnički potez aktualne vlasti gdje ukidanjem beneficija djeci, odnosno prodajom vrtića žele zakrpati svoje loše poslovanje, a zbog takvih je loših poteza Umagu potrebna nova energija.“ - Želimo decentraliziranu regiju, želimo bolju Istru, želimo bolji Umag i zbog toga ne smijemo centralizirati grad kroz centralizaciju sustava vrtića!, kazao je Koraca.

Vrtić u Moeli

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa