Očitovanje Uprave o mogućem smanjenju broja radnika u Glasu Istre

0
Slaven Žmak (foto: Glas Istre)
Slaven Žmak (foto: Glas Istre)

Slaven Žmak, izvršni direktor Glasa Istre novina uputio je portalu Fairpress očitovanje o temi o kojoj se u posljednje vrijeme u javnosti dosta raspravljalo - o namjeri otkazivanja ugovora o radu za pojedine radnike. Očitovanje prenosimo u cijelosti.

"Uprava Glasa Istre novine d.o.o. je 27. listopada 2016. donijela odluku kojom se utvrdila namjera da se određenom broju radnika društva (njima četrnaest) otkažu ugovori o radu s obzirom na to da rezultati poslovanja društva u praćenom razdoblju (2014. do 2016. godine) nedvojbeno ukazuju na to da je u društvu zaposleno više radnika nego što za to, u sadašnjim tržišnim i poslovnim okolnostima, postoji potreba."

"Uprava društva je svjesna da se radi o potezima koji u javnosti, bilo da se radi o javnim ili privatnim subjektima, imaju nepopularni prizvuk, ali je istovremeno svjesna svoje odgovornosti za racionalizaciju poslovanja osobito u okviru unapređenja poslovne suradnje na nakladničkom i marketinškom planu s komplementarnim društvom, Novim listom d.d. iz Rijeke (s kojim društvo dijeli i zajedničkog većinskog vlasnika, JOJ Media House a.s. iz Bratislave), bez koje društvo neće moći opstati."

"Pri tome, valja naglasiti da je prije donošenja odluke o utvrđenju namjere otkazivanja ugovora o radu za četrnaestero radnika, među starijim radnicima (onima koji već ispunjavaju uvjete za mirovinu ili se ispunjavanju tih uvjeta približavaju) već provedena anketa o njihovoj zainteresiranosti za sporazumni prestanak radnog odnosa zbog odlaska u mirovinu. Od osam upitanih radnika društva, troje je pristalo na sporazum, četvero radnika je postavilo uvjete koje (glede otpremnine) nisu prihvatljivi društvu, a jedan je radnik ponudu otklonio."

"Valja reći i da brojka od četrnaestero radnika nije konačna. Točan broj radnika kojima će se otkazati ugovori o radu iskristalizirat će se tek nakon provedenog savjetovanja (odnosno suodlučivanja u slučajevima zaštite pojedinih radnika prema Zakonu o radu) s radničkim vijećem i nakon očitovanja struke (uredništva) o svom stavu o mogućnostima odvijanja proizvodnog procesa u uvjetima manje kadrovske ekipiranosti od dosadašnje. O provedenom savjetovanju, argumentima iznesenima u tijeku tog savjetovanja i ishodu tog savjetovanja, odnosno konačnoj odluci uprave, javnost će biti pravodobno obaviještena." Stavove Sindikata pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa