ENERGETSKI DAN

Predstavljen projekt modernizacije javne rasvjete u Pazinu

0
Na prvom Energetskom danu Grada Pazina
Na prvom Energetskom danu Grada Pazina

Prvi Energetski dan Grada Pazna održan je u subotu, 5. studenog. Uvodnim govorom su se svima prisutnima obratili gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat i župan Istarske županije Valter Flego.

Predavanja su održana u dvorani „Istra“ u Spomen domu u Pazinu,  podijeljena u nekoliko kategorija. U prvom bloku  predavanja kao primjer dobre prakse predstavljen je projekt „Zelena knjižnica“, a kao projekt u provedbi je predstavljen i „Life SEC Adapt“ na kojem sudjeluje i Grad Pazin.

U sljedećem bloku predavanja na temu energetske obnove višestambenih zgrada izlagale su Neda Bucaj, direktorica poduzeća Pazin i Dolores Sorić, direktorica Labin stana, a predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja predstavili su novosti vezane za prijavljivanje projekata financiranih iz strukturnih fondova Europske unije za proračunsko razdoblje od  2014. do 2020. godine.

Nakon predavanja na temu energetski učinkovite rasvjete, gradonačelnik Renato Krulčić izvukao je sretne dobitnike Davida Šurana, Smiljana Radovića i Đina Hrvatina koji su točno odgovorili na “Zeleno pitanje“ te osvojili sponzorske nagrade tvrtki Filix i Amus . Zeleno pitanje glasilo je „Koji izvori energije spadaju u obnovljive izvore energije?“. Ponuđeni su odgovori: a) nafta, b) vjetar, c) ugljen i d) sunce.

Gradonačelnik je nakon toga predstavio projekt modernizacije i rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Pazina, a svi prisutni su mogli pogledati i nacrte s postojećim i novopredviđenim pozicijama rasvjetnih tijela obuhvaćenih projektom.

Popodnevna predavanja održana su na temu mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti u Istarskoj županiji, predavača Miljenka Županića iz Hrvatskog šumarskog instituta te na temu korištenja obnovljivih izvora energije predavača Marka Grđana. Posljednji blok predavanja bio je vezan za temu financiranja energetske obnove obiteljskih kuća, a direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju govorila je o obnovi po zelenim principima dok je za kraj održano predavanje na temu „e4 kuće 2020“.

Svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku obići štandove izlagača koji su predstavili svoje proizvode također raspoređene u kategorije. Tako su u području građevinarstva bili štandovi I.T.V. Murexin, Baumit Croatia, Amus, Klanjac, A.B.S., Knauf insulation, Rockwool Adriatic. i RÖfix. U području rasvjete izlagači su bili Filix, Eltor i Ute, a na temu obnovljivih izvora energije predstavljen solarni kolektor tvrtke Tehnomont brodogradilište Pula te peći na pelete tvrtke Centrometal, dok je na Šetalištu pazinske gimnazije je bio parkiran infomobil s izloženim toplinskim pećima.

Isto tako, posjetitelji su se mogli informirati na štandu Eurokonzaltinga vezano za aktualne i natječaje u najavi iz Operativnog programa ruralnog razvoja, a Rudan je osim informacija o mogućnostima uštede pripremio i prikaz podataka o potrošnji energenata na energo monitoru.  Izložena je i „pametna klupa“ tvrtke Ute, električni bicikli te info štand CIB commerca.
Tijekom dana djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici Društva „Naša djeca“, pored štanda dječjeg vrtića Olga Ban iz Pazina gdje su bili izloženi tematski radovi i plakati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa