Trodnevni Festival sira u Svetvinčentu privukao više od 2500 posjetitelja

0

Prvi istarski festival sira održavao se u Svetvinčentu od 29. lipnja do 2. srpnja 2012. Od petka do nedjelje moglo se uživati u sirevima svih vrsta koje je ukupno 18 izlagača ponudilo posjetiteljima Kaštela u Svetvinčentu. Svečano otvorenje veličanstveno je obilježila izvedba najbrojnijeg baluna. Naime ukupno je 184 plesača i plesačica (ukupno 92 para) na Placi ispred Kaštela zaplesalo tradicionalni istarski ples - balun pred mnogobrojnom publikom.

Festival je nudio bogat program u sklopu kojega je ove godine bio i izbor „Naj koze“. Ovogodišnji izbor bio je trinaesti po redu, a od ukupno 30 prijavljenih koza i nekoliko jarčeva (prčeva) pobijedila je koza Anđela sa Stancije Kumparička. Čitav niz interesantnih stručnih predavanja, prezentacija i promocija održavalo se u „Plesnom mediteranskom domu“ u Svetvinčentu, a bogat program posebno je bio u subotu posvećen djeci uz Ex tempore crtanje na temu „Koza“, pisanje literarnih radova na istu temu. Bilo je tu još kreativne maštovite animacije udruge Birikina iz Pule koja se pobrinula da djeca nešto nauče kroz vrlo interesantan i drugačiji doživljaj na Žlinji u Svetvinčentu.

No, vratimo se centralnoj temi, a to je educiranje i promoviranje kulture konzumiranja sireva. Festivalski dani u Svetvinčentu donijeli su doista svih vrsta sireva od svježih, starijih i vrlo starih, mekanih, polu tvrdih i tvrdih, s dodacima i bez dodataka različitih okusa, pakiranih i nepakiranih, ribanih, sjeckanih, na fete i u komadu…u Kaštelu je doista za vrijeme trajanja Festivala sira kraljevao gospodar „Sir“! Uz prigodnu čašicu dobroga vina, svatko je za sebe našao onaj sir koji je naknadno i kupio za uživanje kod kuće.

U tri dana održavanja Festivala, kroz Svetvinčenat u Kaštel, na Placi i u Žlinji prošlo je oko 2500 posjetitelja. Iz bogate ponude proizvoda i programa svatko je našao najbolje za sebe, a okus sira je još dugo ostao na nepcu. Upravitelj zadruge „Dva roga“ Elvis Percan vrlo je zadovoljan s ovogodišnjim prvim Festivalom sira. „Atmosfera na prvom Festivalu sira je bila doista posebna. Osim što Svetvinčenat sam po sebi doprinosi svojim čarobnim štihom  događaju, s organizacijskog aspekta, sve je prošlo u najboljem redu. Vrlo nam je bilo važno da posjetiteljima ponudimo nešto novo i originalno, a ovakav festival posvećen siru jednostavno je jedini u Istri ali i široj regiji“, izjavio  je Percan. „Gradeći pozitivne odnose sa suorganizatorima Festivala, Općinom Svetvinčenat i Turističkom zajednicom Svetvinčenta, nastavljamo već razmišljati i raditi na sljedećem Festivalu sira. Vrlo nam je bitno da sve uključene partnere zadovoljimo te da svi vide svrhu i zajednički cilj sudjelovanja na ovoj manifestaciji. Zato posebnu zahvalu upućujemo našim sponzorima, medijskim pokroviteljima te naravno svim ljubiteljima sira koji su ovaj vikend došli u Svetvinčenat“, zaključio je upravitelj zadruge „Dva roga“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa