Naj koza obilježila drugi dan Festivala sira u Svetvinčentu

0

Subota je u Svetvinčentu na Festivalu sira bila u duhu priprema i iščekivanja koja će kozica ove godine nositi lentu Miss koza. Pored priprema i detaljnih prijava svih natjecateljica i natjecatelja, koza i prčeva, prethodio je i vrlo bogat program tijekom jutra u Svetvinčentu no i kasnije pred sam izbor.

Jutro je proteklo u duhu predstavljanja brojnih proizvođača sireva u Kaštelu ali i izvrsnih predavanja i predstavljanja u Plesnom mediteranskom centru u Svetvinčentu. Zadruga Dva roga predstavila je temu „Ekološka poljoprivreda i ekološko stočarstvo“, zatim je održana prigodna prezentacija tvrtke Dukat, a monografiju „Istarska ovca – hrvatska izvorna pasmina“ predstavio je dr.sc. Zdravko Barać. Istarski zadružni savez predstavio je temu „Europski dan zadrugarstva“.

Udruga Birikina iz Pule animirala je dječicu pod šatorom i na prostoru Žlinje. Uz kreativne igre i maksimalno uključivanje dječice u razne radionice i aktivnosti, djeca su ove godine mogla doživjeti Naj kozu na sasvim drugačiji način, kroz maštovite priče i animaciju.

Animatorice iz Udruge Birikina iz Pule
Animatorice iz Udruge Birikina iz Pule
Dječji Ex tempore na temu Koza
Dječji Ex tempore na temu Koza

Održan je i dječji Ex tempore na temu „Koza“ gdje su djeca, pod budnim nadzorom voditeljice Elene Vižintin, stvarala prekrasne crteže. Održan je također mini natječaj u stvaranju literarnih radova na istu temu te su oni najbolji pročitani pred sam izbor Naj koze.

Proglašeni su najbolji radovi te su pobjednici po kategorijama sljedeća djeca:

U kategoriji od 2-3 godine prigodnu nagradu dobio je za svoj rad Ivor Imbrišić, od 3-4 godina Aurora Vižentin i Marko Sandrić, u kategoriji djece od 6-7 godina nagradu je dobila Emili Perković, a u kategoriji od 8-9 godina Katarina Macan. U kategoriji djece od 12-13 godina najbolji rad imao je Dino Jugovac, a sa 14 godina, za najbolji rad, dobio je nagradu Mihael Pekica. Za najbolje dječje literarne radove također su uručene prigodne nagrade. Treću je nagradu dobila Nina Harić, drugu nagradu Luka Zaharija, a prvu nagradu za svoj literarni rad osvojila je Diana Jugovac.

Voditeljski dvojac Dražen Turina-Šajeta i Kristijan Nemet
Voditeljski dvojac Dražen Turina-Šajeta i Kristijan Nemet

Bio je ovo prigodan program koji je prethodio dugo očekivana proglašenja za ovogidišnju Naj kozu u ukupno 7 kategorija. Voditeljski dvojac, Dražen Turina-Šajeta i Kristijan Nemet, animirali su sve gledatelje i dječicu. Uz obilazak svih boxeva natjecatelja i natjecateljica te razgovor s njihovim vlasnicima, moglo se bolje upoznati sve sudionike Naj koze. Održano je i natjecanje u mužnji koze, a pobjednica ovogodišnjeg natjecanja je Noela Deltrento koja je uspjela izmusti najviše mlijeka u određenom vremenu.

Konačno proglašenje uslijedilo je oko 19.20 sati. Žiriju je trebalo vremena da provjere kvalitete i ljepotu svih suionika/ica ovogodišnjeg natjecanja. 

U prvoj kategoriji „Najizvornija koza“ pobjednica je koza Bianca vlasnika Luciana Leonardellija. Titulu „Najsimpatičnija koza“ osvojila je koza Mali Mali vlasnice Noele Deltrento koja je ujedno i pobjednica u mužnji koza. Za kozu sa „Najvećim cicami“ proglašena je koza vlasnika Miljenka Matjaša iz Štokovci. „Prč s najvećima rogi“ je Sokol vlasnika Hasiba Nezirovića iz Vrsara. Za „Miss Savičente“ proglašena je Pupica čiji je vlasnik Milenko Baćac iz Draguzeti pored Barbana. Kao najljepši prč, u kategoriji „Mistrer prč“, titulu najljepšega osvojio je Srećko također u vlasništvu Hasiba Nezirovića iz Vrsara. Dugo očekivani trenutak izbora najljepše koze počelo je proglašenjem 1. i 2. pratilje. Druga pratilja je Slatkica vlasnika Mateja i Roberta Fabrisa iz Kringe, a prva pratilja Sara iz Juršići, vlasnika Milana Sandrića. Za najljepšu od najljepših žiri je jednoglasno izabrao kozu Anđelu sa Stancije Kumparička. Djelatnik sa Stancije Panta je bio u pozitivnom šoku zbog izbora te je ponosno pokazivao ljepoticu mnogobrojnoj publici i žiriju.  

Sve posjetitelj Svetvinčenta u večernjim satima dočekali su vrući glazbeni ritmovi SirRock festivala Gustafa te njihovih gostiju Cirkusa, Posljednjeg bunkera i Messerschmitta.

Festival sira u Kaštelu
Festival sira u Kaštelu
Hoću li ja biti Miss?
Hoću li ja biti Miss?
Kandidati za Mistera
Kandidati za Mistera
Članica žirija Klara Grahovac i voditelj programa Šajeta
Članica žirija Klara Grahovac i voditelj programa Šajeta
Mis koza: Anđela s Kumparičke
Mis koza: Anđela s Kumparičke

Miss koza Festivala sira u Svetvinčentu
Miss koza Festivala sira u Svetvinčentu
Pobjednici u svim kategorijama
Pobjednici u svim kategorijama
Natjecanje u mužnji koza
Natjecanje u mužnji koza
Ušminkana kozica u Svetvinčentu
Ušminkana kozica u Svetvinčentu

Danas, u nedjelju, ljubitelji sira mogu uživati u degustiranju i kupnji od 10 do 13 sati u Kaštelu, a u kuhanim pjatima delicija sa sirom Domaće kužine također sve do 13 sati. Ulaz u Kaštel je danas besplatan!

Upravo će u 13 sati na samu Placu stići predstavnici sedmog Histria Oldtimer Rallyija sa svojim prekrasnim automobilima. Dođite u Svetvinčenat!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa