GARI CAPPELLI

Tko je ministar koji je naslijedio Antona Klimana?

0
Gari Capelli na Danu Grada Malog Lošinja
Gari Capelli na Danu Grada Malog Lošinja

Jedno od imena oko kojih su se lomila koplja prilikom sastavljanja vlade jest ono sada već bivšeg ministra turizma Antona Klimana,za kojega mnogi smatraju kako je jedan od najuspješnijih ministara u svojem resoru premda se te fotelje domogao kao potpuni politički anonimus zahvaljujući prisnosti s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, čiju je stranačku kapmanju  financirao. Klimana u njegovom Vodnjanu hvale, a prigovora na njegovo imenovanje nisu imali čak niti ideesovci pa dio hadezeovaca drži da je bez funkcije ostao samo zato što je bio dio Karamarkova tima, piše dnevno.hr.

Ekonomist i poduzetnik Kliman do imenovanja je vodio tvrtku Barbariga Nova koja upravlja turističkim kompleksom Barbariga, a ulazak u novu Vladu navodno ga je bio zatekao usred planova za gradnju omanjeg hotela, dok se na domaćem terenu okušao i kao lider Turističke zajednice Vodnjana, bio je član Županijskog turističkog vijeća i poglavarstva Vodnjana za turizam.

U istarskom je HDZ-u potpredsjednik, a blizak je i crkvenim institucijama. Predsjednik je katoličke udruge MI te ponosni  vlasnik posebne biskupske nagrade Porečko-pulske biskupije iz 2012. godine, a uza sve to bavi se maslinarstvom i vinogradarstvom te je za sobom ostavio najuspješniju turističku sezonu u novijoj hrvatskoj povijesti.

U skladu s time njegov naslijednik Gari Cappelli mora samo nastaviti započeto. Inače, radi se o gradonačelniku Maloga Lošinja u trećem mandatu, ali i bivšem saborskom zastupniku HDZ-a koji se kao Plenkovićev izbor nametnuo još ovoga ljeta kao glavni ekspert za turizam. Već ovoga ljeta krenula su nagađanja da bi on mogao biti ministar turizma, a sada kada se to realiziralo oči javnosti uprte su u biografiju lošinjskog gradonačelnika neobičnoga imena.

Oni koji Cappellija poznaju kažu da je moderan i sofisticiran političar europskoga kova, nešto poput samoga Plenkovića, a njegova obitelj generacijama živi na Lošinju premda su porijeklom iz Padove. Baka mu je Austrijanka, djed Talijan, a otac osnivač zajednice te nacionalne manjine u svojem mjestu.

Dobio  ime po glumcu Garyju Cooperu

Ime je dobio po glumcu Garyju Cooperu. Rodio se 1961. u Malom Lošinju gdje je pohađao pomorsku školu, diplomirao je na riječkom Pomorskom fakultetu postajući inženjer pomorskog prometa, a godinu dana plovio je uglavnom po Mediterancima. Mada se u javnosti o Cappelliju malo toga znade on je u HDZ-u još od devedesetih, dok se njegova snaga odražava i u tome što djeluje u SDP-ovoj utvrdi, odnosno Primorsko-goranskoj županiji. Tijekom 90-ih postao je šef gradskog odbora Hdz-a Mali Lošinj, a potom se nastavio uspinjati u županijski odbor stranke istovremeno gradeći privatni biznis.

Raspad Jugoslavije dočekao je u turističkoj agenciji Kompas, a kada se Slovenci odlučuju na prodaju iste on se zajedno s cratom odlučuje na kupnju agencije koja i danas radi. No, on navodno zbog svojih političkih obveza s Kompasom više nema veze. Povezan je zato bio s Ministarstvom vanjskih poslova, u kojem je jedno vrijeme radio, a 1999. odlazi u konzulat u Trst gdje je bio zadužen za gospodarsku suradnju. U to doba bio je prisan s Ivićem Pašalićem koji je za njega tvrdio da je sposoban i obrazovan, premda ovaj bilo kakve ozbiljnije poveznice s ovim bivšim HDZ-ovcem negira.

Po isteku mandata u Trstu u Hrvatskoj na vlast dolazi Račan, a Cappelliju ne produžuju mandat te se ovaj kako je sam priznao napao na cesti, ali se vrlo brzo snalazi te dobiva posao u Jadranskih luksuznim hotelima tada u vlasništvu Gorana Štroka, a s ovim biznismenom sklonim SDP-u surađivao je godinama.

Za njegov politički život presudna je bila 2005. godina kada se kandidira za gradonačelnika i pobjeđuje te u svojem gradu na vlasti opstaje godinama razvijajući uspješno baš resor turizma, osobito hotele Jadranka koje su nakon EBRD-a preuzeli ruski investitori (fond UK Promsvyaz, u 100-postotnom vlasništvu Promsvyazbanke, jedne od vodećih ruskih banaka), a Rusi navodno namjeravaju ulagati i u lošinjski aerodrom. U slobodno vrijeme novi se ministar bavi nogometom navijajući za svoj lokalni nogometni klub, a simpatizer je i zagrebačkog Dinama te talijanskog Milana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa