Prvi dan Casanovafesta: U ljubljenju pobijedio par koji je u braku 40 godina

0
Tina i Helmuth, bračni par sa zajedničkim stažem od čak 40 godina
Tina i Helmuth, bračni par sa zajedničkim stažem od čak 40 godina

Kraj lipnja već je četvrtu godinu zaredom u prekrasnom istarskom Vrsaru rezerviran za festival ljubavi i erotike, Casanovafest. U šarmantnom i nepretencioznom duhu protekao je prvi festivalski dan u kojem smo na trenutke mogli osjetiti, gotovo i opipati Casanovino prisustvo na ulicama ovog iznimno lijepog istarskog gradića.

Festival je započeo kasnije poslijepodne neformalnom zdravicom svih gostiju koji su u Vrsar  pristigli kako bi kroz vlastite umjetničke izraze slavili senzualnost, ljubav, erotiku, seksualnost. Za sve posjetitelje pak na Rivi je od 18 sati upriličen raznovrsan afrodizijački gastro program.

Naime, u skladu s Casanovinim duhom, cilj festivala je posvećivanje svim osjetilima što definitivno uključuje i erotične delicije koje će svakodnevno na rivi biti dostupne svima.

Prošle godine u sklopu festivala otvoren je Casanovin Vidikovac čiji pogled puca na zapanjujući vrsarski arhipelag, a upravo je to bio glavni povod za dosjetku kako bi se ovogodišnje festivalsko izdanje moglo dodatno začiniti – pokazivanjem umijeća ljubljenja! Tako je jučer u 19 sati na Vidikovcu održano natjecanje u ljubljenju – svi su natjecatelji morali prezentirati svoje senzualne poljupce, a žiri u sastavu Bruno Šimleša, Antonija Novaković i Nikolina Ivezić odlučio je tko je u svom naumu bio najkreativniji, najsenzualniji, najstrasniji i – najuvjerljiviji.

U ljubljenju su se natjecala tek tri para
U ljubljenju su se natjecala tek tri para
Od velikog broja prijavljenih na samo natjecanje i javno ljubljenje pristala su samo tri para, a svojim su poljupcima žiri i sve prisutne (vjerojatno i sami sebe) bez daha ostavili simpatični Njemci Tina i Helmuth, bračni par sa zajedničkim stažem od čak 40 godina! Žiri je ostao zapanjen poljupcem koji je odavao snažnu bliskost, a uvjerljivosti je sigurno presudila i dugogodišnja praksa. Strast i ljubav ne priznaju granice ni godine, složio bi se sigurno i sam Casanova!

Na istom mjestu uslijedilo je inspirativno književno druženje voditelja Marka Pogačara i mlade spisateljice Antonije Novaković. Simpatična Antonija za svoj je rukopis prve pjesničke zbirke nagrađena nagradom Goran kao i Mostovima Struga 2008. godine, a za zbirku kratke proze nagradom časopisa Vijenac i izdavačke kuće Algoritam za autore do 35 godina.

Antonija je sve posjetitelje svojim hiperrealističnim tonovima direktno primorala na promišljanje odnosa, ljubavi, prepoznavanje svakodnevnih slika i simbola kao i njihovo razumijevanje i integriranje u vlastite osobne mehanizme. Njeni stihovi i kratke priče, kao i interpretacija istih nisu nam dali puno prostora za bijeg i ignoriranje, spontano i nesvjesno bili smo uvučeni u vlastito percipiranje i postavljanje svega onoga o čemu je autorica progovarala. 

U 21 sat u Staroj školi otvorene su dvije izložbe: direktorica festivala Mariam Abdelghani ukratko je predstavila izložene radove i njihove autore.  Izložbu 'Erotski plakati' pripremio je povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić, dok je umjetnica Nikolina Ivezić posebno za festival realizirala izložbu 'Autoportreti 2'. Riječ je o nastavku na njezin ciklus Autoportreti, u kojem ironizira i parodira vlastite osobne proporcije i to upakirano u ženske 'uniforme' i crveno-ružičasti sladunjavi kolorit nabijen lažnom romantikom.

Prva festivalska večer završila je projekcijom filma 'Lucia i seks' jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih redatelja Julija Medema. Riječ je o sjajnom, inteligentnom, provokativnom ostvarenju u kojem se erotika isprepliće s tajnovitom fikcijom, a u fokusu su teme ljubavi, seksa i smrti.

Drugi dan Casanovafesta nastavlja se u kasnim poslijepodnevnim satima: od 18 sati sve posjetitelje očekuje Casanovin Gastro kutak na Rivi, a program počinje u 18,30 u hotelu Vista predavanjem Brune Šimleše, autora popularne 'Ljubavologije' koji će svim posjetiteljima govoriti o svemu što je potrebno za savršenu ljubavnu vezu!

U 20 sati uslijedit će književna večer sa slovenskom spisateljicom i publicistkinjom Vesnom Milek, a u 21 sat na Rivi očekujemo i ekskluzivni dolazak samog Casanove! Program završava projekcijom španjolskog erotskog filma 'Veži me!' popularnog Pedra Almodovara i to u 23 sata u Staroj školi. Ukratko, postoji jako puno razloga da baš danas posjetite Vrsar i gotovo niti jedan da to ne učinite!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa