Umag proglašen gradom budućnosti 2016.

0
Dražen Klarić i Vili Bassanese
Dražen Klarić i Vili Bassanese

U maloj dvorani KD Lisinski 11. listopada održana je konferencija Pametni gradovi-gradovi budućnosti 2016 u sklopu projekta Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, a uz podršku Udruge Gradova, koji promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima. Od ukupno pet kategorija, u kategoriji „Pametniji okoliš’“ nagradu je osvojio Grad Umag s desetogodišnjim mega projektom „Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.“. Na svečanoj dodjeli u Zagrebu, nagradu je preuzeo gradonačelnik Vili Bassanese koji je istaknuo kako Umag radi na zaštiti okoliša od 2010.godine.

Održivi razvoj, ekološki pristup, očuvanje okoliša i zdravlja stanovnika, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj osnovni su principi i odrednice projekta „Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.“ koji je Umagu ove godine donio jedno od najprestižnijih priznanja „Pametni grad-grad budućnosti 2016.“ Gradovi budućnosti projekt je namijenjen promociji izvrsnosti i inovativnosti „smart city“ inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanju opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja takvih projekata.

Koncept pametnih gradova  jest skup multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika.

„Nedvojbeno je kako u 21. stoljeću, kada se gotovo svakodnevno suočavamo s ozbiljnim ekološkim problemima, gradovi svoj strateški razvoj moraju prvenstveno temeljiti na potrebama svojih građana u smislu pružanja najboljih životnih uvjeta u zdravom i održivom okruženju. Tako je i Grad Umag 2010. godine pokrenuo veliki projekt „Umag: smart city-green city 2010.-2020.“, težak 50 milijuna eura, kako bi se u vrlo kratkom vremenu pozicionirao na vrh ljestvice gradova koji koriste najnaprednije tehnologije i koji svakodnevno skrbe o okolišu i zdravlju svih svojih sugrađana“, kazao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

„Strateški projekt uključuje plinofikaciju grada u okviru održivog gospodarskog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, kao i okruženja u kojem živimo, odgovorno gospodarenje otpadom, odnosno ekološko gospodarenje resursima te zaštitu otpadnih voda na 3. razini“, naglasio je.

Nadalje, cilj projekta jest postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture, smanjenje ispusnih plinova,  korištenje obnovljivih izvora energije, sanacija starih odlagališta otpada i izgradnja suvremene sortirnice te ekološko osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje, kroz projekte, radionice i predavanja, poručio je Bassanese, koji je ujedno napomenuo kako nagrada predstavlja dodatni motiv ulaganja u zdrav i održiv način življenja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa