Fikret abdić babo

Bivši pulski uznik postao načelnik Velike Kladuše

0
Fikret Abdić na izlasku iz pulskog zatvora
Fikret Abdić na izlasku iz pulskog zatvora

Bošnjački političar Fikret Abdić Babo, koji je kaznu za ratni zločin izdržavao u pulskom zatvoru, na izborima u BiH izabran je za načelnika Općine Velika Kladuša, pograničnog grada poznatog po slučaju Agrokomerc i tzv. Autonomnoj pokrajini zapadna Bosna. Adbić je iz pulskog zatvora pušten 2012. godine nakon što je odslužio dvije trećine kazne, a ispred ulaza dočekale su ga stotine pristaša koji su masovno autobusima doputovali iz Bosne. Adbić je već tada dao nagovijestiti da se ne kani povući iz javnog života.

To je i dokazao, osvojivši početkom listopada, kao kandidat Laburističke stranke BiH, oko 8.900 glasova na lokalnim izborima, dok je najbliži idući kandidat imao oko 4.800 glasova. Abdić je sa svojih 77 godina ujedno postao i najstariji načelnik jedne bošnjačke općine. 

U nekadašnjoj Jugoslaviji Abdić je postao opće poznat 1980-ih godina, kada je izbila tzv. afera Agrokomerc. Beogradski list Borba objavio je informaciju da je Agrokomerc, tvrtka na čijem je čelu bio Abdić, izdavala mjenice bez pokrića. Pravi je razlog bio, tvrdile su Abdićeve pristalice, što se prodorni i poduzetni Abdić zamjerio tadašnjem visokopozicioniranom dužnosniku SFRJ Hamdiji Pozdercu.

Za vrijeme rata u Hrvatskoj osnovao je Autonomnu pokrajinu zapadnu Bosnu te sklopio sporazume s hrvatskom i srpskom zajednicom u BiH, no time je navukao bijes sarajevskih vlasti. Dobio je i hrvatsko državljanstvo, čime je izbjegao izručenje u BiH. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa