nova knjiga sandija blagonića

Istrijani protiv Istrana: Kako se proizvodio identitet

0
Koza, simbol Istre (foto: Ilustracija)
Koza, simbol Istre (foto: Ilustracija)

U ponedjeljak, s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje knjige „Istrijani protiv Istrana. Diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja“ autora dr. sc. Sandija Blagonića.

Knjiga analizira proizvodnju istarskog regionalnog identiteta od strane političkih elita devedesetih godina prošloga stoljeća pri čemu autor odgovara na pitanja o glavnim čimbenicima koji su utjecali na jačanje iskazivanja regionalnog identiteta na području hrvatskog dijela Istre tijekom 1990-ih te o mehanizmima kojima je taj identitet izgrađivao i prerađivao.

Sandi Blagonić je suvereno ispisao jednu od rijetkih sveobuhvatnih političko-antropoloških studija u nas, upućujući na jedan aspekt raslojenosti hrvatskog društva krajem 20. stoljeća onkraj sveprisutnoga diskursa etno-nacionalne solidarnosti i sloge, ali i na međusobnu uvjetovanost nacionalnog i regionalnog diskursa. Stoga će ova knjiga bez sumnje biti zanimljiva širemu krugu čitatelja koje zanima recentna hrvatska povijest i politika.

Knjigu će predstaviti professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Ivona Orlić te autor dr. sc. Sandi Blagonić, a moderator će biti Ivan Žagar, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula. Sandi Blagonić je etnolog i kulturni antropolog, zaposlen u pulskoj područnoj jedinici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci.

Uz niz stručnih i znanstvenih članaka, autor je knjiga „Zoom politikon: eseji o igračima hrvatske javne scene“ (2003.), „Kad Hrvati marširaju“ (2007.), uz Maria Kovača i Predraga Madžarevića, suautor knjige „Big brother: 100 dana isred ekrana“ (2004.), te "Od Vlaha do Hrvata. Austrijsko-mletačka politička dihotomija i etnodiferencijski procesi u Istri".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa