Delegacija grada posjetila vrtić

Mali Umažani nakratko vratili odrasle u doba djetinjstva i radosti

0
Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese s domaćinima iz umaškog centralnog vrtića
Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese s domaćinima iz umaškog centralnog vrtića

Tradicionalno, svake godine povodom Dječjeg tjedna, vrtićka djeca kao domaćini organiziraju veselu i toplu dobrodošlicu delegaciji Grada Umaga. Tako su gradonačelnik Vili Bassanese, njegova tri zamjenika Floriana Bassanese Radin, Niko Čančarević i Mauro Jurman te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc 6. listopada posjetili umaški centralni dječji vrtić gdje su djeca priredila nekoliko zabavnih točaka predstavivši im svoju svestranost. Zahvaljujući mališanima, odrasli su se nakratko vratili u doba djetinjstva, doba bezbrižnosti i beskrajne radosti.

Nakon zabavnih dječjih glazbenih točaka, ravnateljica Dječjeg vrtića i jaslica „Duga“ Marija Adamović te ravnateljica Talijanskog dječjeg vrtića „Girotondo“ Ondina Šimičić povele su delegaciju Grada Umaga u obilazak svih prostorija vrtićkih skupina. Kao i svake godine, radoznali su mališani pripremili niz pitanja i potpitanja za delegaciju Grada te s pozornošću i zanimanjem pomno slušali svaki odgovor. Ova je posjeta ujedno bila i dodatna prilika da delegacija Grada Umaga razgovara s djelatnicima dječjeg vrtića koji su se, kao i svake godine, pokazali dobrim i toplim domaćinima.

Grad Umag još od 2010. godine kontinuirano brine i skrbi o svojim najmlađim sugrađanima. Unatoč porastu nataliteta u Umagu, Grad Umag osigurava svakom upisanom djetetu mjesto u vrtiću. Učešće roditelja je među najnižima u Hrvatskoj uzimajući u obzir nadstandard kojeg naši vrtići nude. Tako roditelji plaćaju za prvo dijete 600 kuna mjesečno, za drugo dijete 30 posto manje, za treće 50 posto manje, a za svako naredno dijete jaslice i vrtić su besplatni. Umaški se vrtići mogu pohvaliti nadstandardnom strukom, od kojih su pedagogica, psihologica, edukacijsko-rehabilitacijski terapeut, medicinska sestra, profesor kineziologije te logoped.

U okviru strateškog razvojnog Projekta "Umag-Grad djece 2010.-2020." Grad Umag će izgraditi i rekonstruirati sve osnovne škole i vrtiće te izgraditi novi centralni vrtić na području grada Umaga, do najkasnije 2020. godine. U rujnu ove godine je otvorena novoizgrađena škola i vrtić u Petroviji, a pri kraju je izgradnja novog centralnog vrtića u Komuneli s kapacitetom od dvjestotinjak djece.

Do sada su rekonstruirane ili izgrađene i škole u Juricanima, Babićima i Bašaniji te vrtići u Komuneli, Moeli, Babićima i Bašaniji. Unatoč tendenciji zatvaranja područnih odgojno-obrazovnih objekata na području cijele Republike Hrvatske, u Umagu se čini potpuno suprotno. Osnovni je razlog tome shvaćanje potreba i očuvanje tradicije svakog naselja.

Ujedno, u okviru brige i skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, Grad Umag je krajem kolovoza udrugama „Pružam ti ruku i „Communitas“ predao na korištenje novouređene prostore u zgradi OŠ Marije i Line u cilju olakšavanja rasta i razvoja ove skupine građana.

Grad Umag općenito iz godine u godinu pruža svojoj djeci novi i kvalitetniji sadržaj, iznad postavljenih standarda, a sve u cilju zdravog sveopćeg razvoja naših najmlađih koji su generatori razvoja jedne zdrave i zadovoljne zajednice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa