sudski spor

Slovenske tropske ribe završile u pulskom akvariju

0
Prijevoz riba u Pulu (foto: Primorske novice)
Prijevoz riba u Pulu (foto: Primorske novice)

Zbog sudskog spora slovenske općine Idrija i jedne privatne tvrtke oko tamošnjeg akvarija, pedesetak tropskih riba ovih je dana premješteno na čuvanje i njegu u pulski akvarij, točnije tvrtku Aquarium. Vlasnica Aquariuma Milena Mićić potvrdila nam je da su dobili nove „stanovnike“, no da među njima nema nekih posebno vrijednih primjeraka.

„Željeli smo pomoći i spasiti ribe. Naime, općina se spori s privatnim poduzećem i u međuvremenu netko se mora brinuti o ribama, a općini je to veliki financijski teret. Uglavnom se radi o tropskim slatkovodnim ribama, a tu su i četiri tropske vlasulje“, rekla je Mićić. Osim slatkovodnih, pulski akvarij dobio je i pet tropskih morskih riba, među kojima je i jedan žuti tang ili riba kirurg.    

Prije nešto više od godinu dana, pišu slovenski mediji, općina je prodala tamošnji akvarij poduzeću Reit iz Ljubljane za simboličnih osam tisuća eura. Novi je vlasnik cijenu platio, no nije preuzeo akvarij. Istovremeno, općina koja je vlasnik prostora želi iz njega iseliti akvarij i prostorije iznajmiti. Novi vlasnik plaćao je režijske troškove i troškove hrane, ali ne i osobu koja je održavala akvarij, pa je to morala financirati općina.

U međuvremenu akvarij je postao lokalno političko pitanje. Za ostanak akvarija u Idriji prikupljali su se potpisi za referendum, a gradonačelnika je jedan od potpisnika kazneno prijavio, pišu slovenski mediji. (K.S.R.)

Žuti tang (ilustracija)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa