Medulin Craft Beer Festival potvrdio status najboljeg craft festivala u Hrvatskoj

0
Ivan Jakovčić i Kjell Einar Karslen iz Prve viške pivovare
Ivan Jakovčić i Kjell Einar Karslen iz Prve viške pivovare

Puno mjeseci priprema, iščekivanja i rada za dva dana vrhunskih užitaka za tisuće posjetitelja, najkraći je sažetak  2. MCBF. Pobjednik drugog izdanja po ocjeni publike je Saison Prve viške pivova  iza kojeg stoji ponajbolji svjetski majstor pivar, Kjetil Jikuin u suradnji sa domaćim snagama koje predvodi poznati novinar Nebojša Taraba.

Uz bogat zabavni program i gastro ponuda te 35 pivovara koje su ponudile 150 vrsta piva za više od pet tisuća posjetitelja 2.MCBF-a uživalo je dvije večeri do dugo u noć.

Nagradu za najbolje pivo festivala dodijelio je prijatelj festivala i istarski eurozastupnik Ivan Nino Jakovčić, dok su ogranizatori Srđan Polomčić i Tomislav Pranjić dobili i posebno priznanje ministra turizma Klimana za razvoj turizma kroz razvijanje inovativne manifestacije.

„Saison je belgijski stil piva koji se nije kuhao posljednjih 150 godina. Farmersko je to pivo koje se kuhalo zimi za radove u polju u proljeće i ljeto. S tim smo pivom hrabro zakoračili, a osmislio ga je Kjetil Jikun, autor svih naših recepat“a, rekao je Nebojša Taraba, jedan od viških pivara.

Ministar Anton Kliman uručio je u subotu organizatorima festivala plaketu Ministarstva turizma kao priznanje za doprinos razvoju turizma, uz poruku da je vrata Ministarstva otvorena za ovakve inovativne turističke proizvode koji spajaju vrhunski užitak, turizam i visoko kvalitetne domaće proizvode poput zanatskih piva.

„Craft pivarstvo više nije samo trend, to je činjenica. Hrvatska ima sjajnu kvalitetu, ali i naši susjedi iz regije znaju što je dobro pivo“, poručio je Jakovčić, predstavljajući se kao poznati ljubitelj vina, ali i piva. Prilikom dodjele nagrade, organizatorima Srđanu Polomčiću i Tomislavu Pranjiću poklonio je ekskluzivna piva iz specijalne serije iz vlastite kolekcije.

Kroz dva dana festivala 40 proizvođača iz desetak europskih zemalja moglo je pod šatorom na medulinskoj rivi zadovoljno protrljati ruke s obzirom na prodaju. Uz veliki odaziv publike, dobru atmosferu uz glazbu i jelo, poteklo je pivo, takoreći, u potocima.

Posjetitelji su mogli razgledati i kupiti specijalne pivske čaše, začine te koncentrate za proizvodnju piva. Kod pojedinih pivara imali su i prilike gricnuti "crni" i "bijeli" ječam, odnosno slad, na čemu temelje svoje proizvode.

Zabavni program u dva dana ponudio je nastup čak četiri benda: Belfast Food, PleteRI, The Blondes i Radio aktiv te dva DJ-a, Make-a i Rootboya.

Da se i Istra može izboriti za svoj prostor na sceni zanatskog pivarstva pokazali su Bujska pivovara sa svojim San Servolom i porečka Bura Beer.

Dvoboj domaćih i stranih pivovara otišao je na stranu domaćih radi vrhunskog piva Prve viške pivovare, dok je MCBF  pokazao da da domaće snage imaju još puno prostora za napredak po pitanju kreativnosti i igranja sa okusima kod kuhanja nekih novih piva...Nadamo se već iduće godine na trećem MCBF.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa