IZBORI 2016

Hrvatski treći put najčešće vodi u desno

0
Božo Petrov, Milan Bandić i Ivan Vilibor Sinčić      
Božo Petrov, Milan Bandić i Ivan Vilibor Sinčić      

U situaciji kada između dviju najvećih hrvatskih stranaka, HDZ-a i SDP-a, ima sve manje razlika i kada se sve otvorenije govori o njihovoj velikoj koaliciji nakon izbora, sve se češće pitamo koja je onda alternativa? Koji je to treći put o kojem se u Hrvatskoj govori već 20 godina, počev od Savke Dapčević Kučar i Mike Tripala, preko Vlade Gotovca do Bože Petrova, Ivana Vilibora Sinčića ili Milana Bandića.

Ako se načelno složimo da bi „treći put“ trebao imati jedan otklon od ljevice i desnice, onda je na hrvatskoj političkoj sceni teško naći takve stranke. Na lijevoj strani, odnosno na lijevom centru imamo SDP i njegove partnere, a desno i na desnom centru su HDZ i njegovi partneri. Ako izuzmemo IDS i HDSBS, dvije ideološki radikalno različite stranke koje povezuje njihova regionalna ograničenost, od ozbiljnih stranaka ostaju nam samo Most, Živi zid i stranka Milana Bandića.

Međutim, ako je to hrvatski treći put onda sa žaljenjem moramo konstatirati da na hrvatskom političkom centru vlada duboka praznina. Jer ove tri opcije više naginju desnici nego centru.

MOST 

Da je Most populistička desnica upozoravao sam još uoči prošlih izbora, kada smo objavili tekst o političkoj prošlosti Bože Petrova i njegovih prijatelja. Oni su naime 2011. godine bili među aktivnijim članovima Hrasta, kojeg je osnovala ikona hrvatske konzervativne desnice Željka Markić. Uostalom ona je prije nekoliko dana i pozvala svoje sljedbenike da na izborima glasaju za Mostove kandidate.

Mnogi koji su tada mislili da im podmećemo otrijeznili su se već nakon prvih poteza nove koalicije s Mostom u glavnoj ulozi. Mišljenje Crkve u Mostu se i sada prima s posebnim uvažavanjem, a njihov konzervativizam posebno je naglašen i među njihovim istarskim članovima. Drugi na listi Mosta u našoj izbornoj jedinici je Ladislav Turčinović, nekadašnji tajnik istarskog HDZ-a iz Pašalićeve ere, kada je Sv. Petar u Šumi, zbog pobjede HDZ-a u toj  općini, nalikovao današnjem Metkoviću. Kao što su kadrovi iz Metkovića nekoliko zadnjih mjeseci vladali čitavom Hrvatskom, tako se u drugoj polovici 90-ih istarskim HDZ-om upravljalo iz malog Sv. Petra u Šumi. Turčinović, tadašnji drugi čovjek istarskog HDZ-a danas je jedan od deset najutjecajnijih ljudi Mosta. A prva na njihovoj listi je dr. Ines Strenja Linić, koja je rekla da joj je uzor osuđeni ratni zločinac Mirko Norac i da Istru treba pripojiti Rijeci. Most je definitivno desniji od HDZ-a.

ŽIVI ZID

Ništa bliže političkom centru nije ni Ivan Vilibor Sinčić. To se moglo vidjeti još u predsjedničkoj kampanji i samo politički naivci u njegovoj retorici nisu prepoznali desničarskog populistu s prikrivenim diktatorskim ambicijama. Da budem jasniji, mali je vrlo opasan i da, nedaj Bože, takav dođe na vlast, ušli bismo u fašističku diktaturu. Dobili smo Huga Chaveza desnog tipa.

I na kraju nam ostaje Milan Bandić, gradonačelnik grada s najvećim proračunom, od čega se barem 40 posto toga proračuna puni zbog same činjenice što je riječ o glavnom gradu. Lako je upravljati takvim gradom. Milan Bandić je rezervna opcija za HDZ, njima on pripada ideološki i zavičajno. Doista mi nije jasno što jedna Nansi Tireli radi na njegovoj listi. Inače, da ne bude zabune, Tireli se kandidirala u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici. Na listi Milana Bandića u našoj izbornoj jedinici nema niti jedne osobe iz Istre. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa