Mještani Šišana i njihovi gosti tri dana živjeli u prošlosti

0
Stari automobili na ulicama Šišana
Stari automobili na ulicama Šišana

Nakon svečanog otvorenja 22. lipnja, Sajam Sv. Feliksa i Fortunata donio je pregršt starih običaja, nošnji, zanata i strojeva na ulice Šišana. Cijelog vikenda ispreplitali su se suvremeni način života i onaj stari, zaboravljeni, evocirajući sjećanja najstarijih stanovnika i posjetitelja ovog malenog mjesta u Istri. Nisu samo stariji uživali u tradicionalnim nošnjama i običajima već su i najmlađa djeca jednostavno guštala gledati, isprobavati, dirati sve što se ovih dana u Šišanu dalo doživjeti.

Svi sudionici Cooking showa
Svi sudionici Cooking showa

U petak popodne održano je vrlo interesantno predavanje pod nazivom „Ruralni turizam i ruralni dizajn kao potka održivog razvoja turizma malih zajednica“. Predavač Robert Baćac približio je brojnoj publici osnovne termine ali i predstavio uspješne primjere iz prakse u svijetu. Kako održivost podrazumijeva iskorištavanje postojećih resursa, predstavio je prednosti Šišana kao povijesno poznatog bogatog mjesta pulskog agera. U svojem predavanju istaknuo je važnost ruralnog dizajna u stvaranju doživljaja kako bi se podigla autentičnost i kvaliteta mjesta kao ruralna turistička destinacija.

Upravo se sponzor Sajma, Zagrebačka banka, obratila potencijalnim budućim iznajmljivačima i obiteljima koje se žele početi baviti ruralnim turizmom. Za one koji žele ulagati u ruralni turizam upućen je poziv da se jave na natječaj koji će biti objavljen 20. kolovoza 2012. godine, a više informacija može se dobiti na predavanju o ovom natječaju za vrijeme trajanja 1. Festivala sira u Svetvinčentu, 28. lipnja s početkom u 18 sati.

Izrada bigola paste
Izrada bigola paste

Kako je petak završio sa nastupom grupe Batana, subota je donijela opet nešto novo. U bogatoj ponudi pod šatorom Sajma moglo kupiti i degustirati autohtonih proizvoda, isprobati neki od ponuđenih nakita, čipke, kupiti umjetničke slike, predmete od maslinova drva i ostale ručno rađene predmete. U subotu je održana izložba domaćih istarskih životinja te demonstracija rada boškarina u polju. Posjetitelji su se divili demonstraciji rada vršalice u vlasništvu obitelji Andreani iz Valture. Vršilica ne odlazi u "mirovinu" ni nakon prešlih 100 godina života.

Cooking show je trajao od 17 sati nadalje kada su gosti iz Lozza Atestina počeli spravljati bigole, njihovu tipičnu tjesteninu, na licu mjesta, dok su se istovremeno 4 ekipe takmičile u pripremanju boškarina i pulića, gastronomska prepoznatljivost Šišana. U 20.30 su gosti mogli večerati uz talijansku tjesteninu i domaćeg pulića i boškarina. Posjetitelji su mogli uživati u reviji tradicionalnih šišanskih nošnji, gledanju spretnog majstora Šepuke iz Ližnjana kako kalafatira staru batanu, razgledavanju starih strojeva ili u degustiranju izvrsnih delicija koje su spravljali restoran „Vela Nera“ i bistro „Le corte“.

Stari bicikl i nošnja
Stari bicikl i nošnja
Stari strojevi
Stari strojevi

Za ljubitelje izvrsnog vina u vrijeme trajanja sajma bila su otvorena vrata vinskog podruma „Trapan“. Večer je kulminirala nastupom eksplozivnog benda Koktelsa te se na prepunom trgu ispred šišanske crkve plesalo dugo u noć. Nedjeljni program Sajma u znaku je obilaska ukopanog vojnog kompleksa bunkera i tunela Svetica/Monte Madonna kojeg se moglo obići uz stručno vođenje.

Organizatori manifestacije u Šišanu: Udruga poljoprivrednika „Agro-Mladica“ Ližnjan, Zajednica Talijana Šišan, Udruga građana „Magran“ Ližnjan, Lovačka udruga „Bena“ Ližnjan, Savjet mladih Općine Ližnjan i Turistička zajednica Općine Ližnjan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa