Udruga Zavjet: Valkane Beach Festival treba preseliti na drugu lokaciju

0

Na temelju potpuno indolentnog, ignorantskog, prešučujućeg, gotovo sjevernokorejskog, modela ponašanja većine medija u Istri može se zaključiti kako su i oni suglasni s istarskim političarima da problem konzumiranja opojnih droga i nije neki problem, pa i kada se droga na području naše Županije troši čak 60 puta više nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske, a što je ne tako davno, dva puta u samo nekoliko dana ponovio, jednom na hrvatskoj nacionalnoj dalekovidnici, a potom i za lokalni istarski dnevnik, stručnjak za to područje prof. dr. Slavko Sakoman, stoji u priopćenju istarske podružnice Udruge hrvatskih branitelja Zavjet u svezi najavljenog održavanja Valkane Beach Festivala krajem srpnja ove godine

„Za njih to očito nije ništa novo ni senzacionalno jer polaze vjerojatno od činjenice da se u Istri manje više sve zna – tko konzumira drogu među političarima, gospodarstvenicima, odvjetnicima, sucima, novinarima, glazbenicima, profesorima... pa sve do srednjoškolaca tako da to u lokalnoj sredini ne može biti neka zanimljiva vijest ili malo dugotrajnija tema“, stoji dalje u priopćenju. „Isto tako polaze vjerojatno od još jedne činjenice naime, kako je već ionako svima dobro poznato tko su i čiji su regionalni dileri „iznad kile“ pa shodno tomu nema potrebe da to bude jedna od tema lokalnih „nezavisnih“ medija. Prema svemu sudeći u Istri je droga legalizirana! Barem u glavama političara i onih koji ih medijski servisiraju za mrvice koje prvima padnu pod stol.

Velika se galama u Puli digla posljednjih dana oko organiziranja Valkane Summer Beach Festivala na gradskom kupalištu Valkane. Na sjednici Gradskog vijeća Pule gradonačelnik Boris Miletić nije bio ni najmanje uvjerljiv u svojem odgovoru na pitanje vijećnice HDZ-a Lovorke Tomičić – kako se misli tih dana (koncem srpnja) uskladiti funkcioniranje gradskog kupališta, primjerice za invalide, jer ono jedino ima kakve–takve tehničke uvjete za njih, ali i za ne-invalide, koji se tamo jednostavno vole kupati, a da im se ne naplati ulaz u visini od 70 eura, što će naime biti cijena za trodnevno druženje onih gostiju koji se žele tri dana na toj lokaciji zabavljati? Isto tako nije mogao dati suvisli odgovor na njezino pitanje zbog čega grad daje tu destinaciju besplatno za vrlo unosan privatni business? Pulski gradonačelnik je bio toliko zbunjen da je čak rekao kako takve zabave donose zaradu mnogima – iznajmljivačima na primjer, i to „izvan sezone“!? Dakle, za njega su posljednji dani srpnja već razdoblje„izvan sezone“?, pitaju se u udruzi Zavjet  

U priopćenju koje potpisuju Ninoslav Mogorović, dopredsjednik i Miroslav Skoko, predsjednik Zavjeta, stoji i da se Miletić niti jednom riječju nije osvrnuo na izjavu Damira Kajina, koju je HDZ–ova vijećnica prenijela auditoriju naime, da bi odluka o besplatnom ustupanju Valkana za takve poslovne svrhe i pod tim uvjetima zapravo trebala biti predmetom istrage državnih tijela!?

Udruga hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore „Zavjet“ drži da se takva manifestacija ne može održati na dotičnoj destinaciji, kako iz razloga koje navode Damir Kajin i MO Stoja, tako i zbog niza sigurnosnih razloga. Naime, očekuje se dolazak desetak tisuća posjetitelja koji na kupalištu imaju pravo za cijenu ulaza boraviti puna 72 sata. Tamo će oni smjeti i spavati - neki u vrećama za spavanje, šatorima, a neki i bez toga. Dakle taj događaj će potpasti prema hrvatskim zakonima u taborovanje koji striktno navodi nužnost uspostavljanja privremene hidrantske mreže.

„Ovaj propis nužno mora biti ispoštovan i zbog šumovitog okoliša na toj lokaciji, u ljetnom razdoblju područje ekstremno visokog rizika od požara (konac srpnja), te zbog neposredne blizine stambenih objekata u kojima žive tisuće ljudi, a do kuda bi se mogao proširiti mogući požar. Da bi se propisi ispoštovali hidrantska mreža mora biti svo vrijeme pod stalnim tlakom i profesionalnim nadzorom vatrogasaca. To svakako stvara poprilične troškove koje će platiti građani Pule, a ne organizatori. Isto tako, s obzirom na broj očekivanih gostiju zakonima je regulirana sigurnosna procjena pa će policija morati obustaviti promet baš kao što ga mora obustaviti tijekom svake večeri za vrijeme održavanja filmskog festivala u pulskoj Areni. Samo, za razliku od filmskog festivala, na Valkanama će to u kontinuitetu trajati puna tri dana!? Osim toga u sigurnosnim procjenama ovakav događaj se povezuje s konzumiranjem opojnih droga u velikim količinama što iziskuje veću angažiranost službe za suzbijanje narkotika. Policijske ophodnje će morati pojačano raditi u čitavom gradu i njegovoj okolici jer se može očekivati i narušavanje javnog reda i mira od dijela gostiju koji će se uputiti u grad pod utjecajem opojnih droga. I to je znatan trošak koji neće podmiriti sami organizatori već poreski obveznici“, stoji u priopćenju.

„Jasno je da će građanima, koji žive u tom dijelu Pule, bez prestanka, puna tri dana - u slučaju ako policija iz sigurnosnih razloga ne zabrani taj Festival na Valkanama i preusmjeri na neku drugu lokaciju, a što mi držimo nužnom mjerom – biti uskraćeno pravo na nesmetan noćni odmor zbog buke koju će stvarati glazba na Valkanama. Upravo zbog toga se drugdje u Hrvatskoj takvi događaji organiziraju izvan naseljenih mjesta“, smatraju Mogorović i Skoko.

„Na koncu valja kazati da se mi tomu protivimo i zbog toga jer su takva okupljanja povezana s konzumiranjem, po mentalno zdravlje dokazano vrlo štetnim, umjetnim odnosno sintetičkim drogama. Predlažemo Gradu i policiji da se taj događaj preusmjeri na neku drugu destinaciju!“, stoji u priopćenju Udruge hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore „Zavjet“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa