Zeleni: Energetska politika Milanovićeve vlade sličnija je kineskoj i ruskoj nego politici Europske Unije

0
TE Plomin
TE Plomin

Od Povjerenstva koje je imenovano u mandatu prošle Vlade nismo niti očekivali da će donijeti objektivno i stručno mišljenje te preporučiti odbacivanje Studije i razotkriti farsu oko zaobilaženja postojećih ograničenja u prostornoplanskim dokumentima, stoji u priopćenju ekoloških udruga Zelena Akcija i Zelena Istra nakon što je Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš TE Plomin C 21. lipnja većinom glasova donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti ovog zahvata.

„No, poražavajuća je činjenica da nova Vlada preuzima manire manipuliranja procedurom od prošle Vlade te umjesto da poštuje postojeću prostornoplansku dokumentaciju ili je mijenja, nastavlja farsu sa predstavljanjem ovog zahvata kao rekonstrukciju i zamjenu elektrane iako je očito da se radi o potpuno novoj elektrani“, smatraju ekolozi.

„Srljanjem u ovakav projekt, Vlada pokazuje da joj je energetska politika sličnija Kini ili Ruskoj Federaciji, nego politici i vrednotama Europske Unije pa se otvara pitanje s kim se ova Vlada želi uskladiti“, kažu u Zelenoj akciji i Zelenoj Istri, podsjećajući da Prostorni plan Istarske županije propisuje da treći blok TE Plomin mora koristiti plin kao energent te da maksimalna snaga može biti 125 MW.

Nasuprot tome, Studija koju je naručio HEP, a izradio Ekonerg, predviđa gradnju TE na ugljen, i to snage čak 500 MW. Osim toga, u Programu prostornog uređenja Republike Hrvatske navodi se da se „do 2015. godine u Republici Hrvatskoj neće se graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih energana“, stoji u priopćenju koje potpisuju Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije i Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa