Stručno povjerenstvo odlučilo: Plomin 3 ide u realizaciju

0
Ključni preduvjet za prihvaćanje Studije dalo je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva
Ključni preduvjet za prihvaćanje Studije dalo je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva

Studija utjecaja na okoliš za TE Plomin C napokon je dobila zeleno svjetlo. Naime, u nastavku 3. sjednice Savjetodavno stručno povjerenstvo (SSP) za ocjenu utjecaja na okoliš za zahvat rekonstrukcije termoelektrane Plomin – zamjena postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta (TE Plomin C) donijelo je 21. lipnja pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš.

Stručno povjerenstvo je usvojilo primjedbu da naziv zahvata bude zamjena postojećeg bloka 1 TE Plomin novim blokom C s obzirom da se radi o složenoj građevini, a ne o novoj termoelektrani.

U mjere zaštite okoliša ugrađeni su svi zahtjevi članova Povjerenstva koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C. Kao prvo, visina privremenog dimnjaka iznosit će 175 metara, od prvotno predviđenih 135 m. Kao drugo, postojat će veći broj mjernih postaja sa značajno većim brojem parametara kakvoće zraka od postojećih, od kojih će jedna bili mobilna.

Nakon puštanja u pogon bloka C, četiri postaje će biti sastavni dio državne mreže postaja za mjerenje kakvoće zraka, što znači da će javnost u svakom trenutku imati dostupnu informaciju o kakvoći zraka putem internetskih stranica Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Agencije za zaštitu okoliša.   

Treće, osim visokih standarda zaštite vode i mora, sadržanih u obvezujućem vodopravnom mišljenju, u razdoblju od tri godine nakon puštanja u pogon bloka C, investitor (HEP d.d.) je obvezan kontinuirano mjeriti promjenu temperature mora i o tome izvještavati javnost.

Temeljem navedenih mjera SSP sastavljeno od 11 članova, od kojih je 9 bilo prisutnih, većinom je glasova donijelo pozitivno mišljenje iz objedinjenog postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš i utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša. Među 11 članova Povjerenstva troje ih je iz Istre. Županijski pročelnik Josip Zidarić i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika glasali su protiv, dok je kršanski načelnik Valdi Runko podržao Studiju. 

Riječ je o složenom postupku jer su određene mjere zaštite okoliša u objedinjenim uvjetima zaštite okoliša uvjetovane mjerama propisanima u postupku procjene utjecaja na okoliš.

„Za završetak ovog jedinstvenog postupka još je potrebno da Republika Slovenija prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš (ESPOO konvencija) dostavi konačno mišljenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, nakon čega Ministarstvo zaštite okoliša i prirode može izdati rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za navedeni zahvat, a koje će biti objavljeno na internetskim stranicama MZOIP-a“, rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode. (N.Č.)

Tužba Zelene akcije

Jedino što još stoji na putu realizaciji Plomina 3 je najavljena tužba Zelene akcije. Kako je najavio predstavnik te udruge Toni Vidan tužba bi uskoro trebala biti podnesena Upravnom sudu. "Opasan je presedan da se pravnim manipulacijama i tumačenjima izbjegavaju odredbe lokalnih i državnih prostornih planova. Procedura je pretvorena u farsu i to ne smije proći", rekao je Vidan za Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa