Kajin u Saboru: Sve legalne graditelje ovaj zakon tretira kao nenormalne i naivne

0
Kajin smatra da se ovim zakonom neće zaustaviti bespravnu gradnju
Kajin smatra da se ovim zakonom neće zaustaviti bespravnu gradnju

"Ovaj zakon nas tretira kao naivce, kao da nismo normalni. Tako tretira i legalne graditelje i one kojima su ilegalne kuće srušene bez mogućnosti legalizacije. Usto, taj zakon ilegalne graditelje stavlja u povoljniji položaj od onih koji sada predaju zahtjev građevinsku dozvolu", rekao je IDS-ovac  Damir Kajin u raspravi o zakonu koji omogućava legalizaciju bespravno sagrađenih obiteljskih kuća, poljoprivrednih objekata, zgrada i vikendica, piše Jutarnji list.

"Oni koji će legalizirati nakon 30. lipnja 2013., kada je krajnji rok za legalizaciju po ovom zakonu, bit će u još boljem položaju, jer zakon će se sigurno mijenjati. Tko je tu normalan? Bespravni graditelji igraju se mačke i miša sa vladom. Koliko je bespravnih vikendica, septičkih jama, bazena, štala bespravno sagrađeno? 250, 300 ili 500 tisuća? A koliko je zahtjeva?

Do 15. svibnja, u 9 mjeseci primjene, 9633 zahtjeva, od kojih je manje od 1000 riješeno. Ili se bespravni graditelji ne boje autoriteta države, jer znaju da će se zakon u 10 godina mijenjati 15 puta, ili nemaju novca za tu legalizaciju.

Kajin: Bespravni graditelji igraju se mačke i miša s Vladom
Kajin: Bespravni graditelji igraju se mačke i miša s Vladom
Ali, kako su našli novac kad su bespravno gradili? Ako se riješava 1000 zahtjeva godišnje, nama će trebati 250 do 300 godina za riješti sve. Ako je netko gradio kuću, štalu, pekarnu ili alatnicu, to razumijem, ako je netko ilegalno gradio za iznajmljivanje, to ne mogu razmjeti", rekao je Kajin.

Kajin smatra da se ovim zakonom neće zaustaviti bespravnu gradnju, ali da na ovom zakonu treba inzistirati uz more da kuće dobiju papire, da se kategoriziraju, da se konačno počne plaćati boravišna pristojba, da se plaća PDV.

"Neka se pomogne ljudima, ali bespravni graditelji ne mogu biti u boljem položaju od legalnih graditelja. Tamo gdje se ljudi muče neka se legalizira za jednu kunu, tamo gdje se odmaraju, mora ići neka legalna naknada", naglasio je Kajin u ime IDS-a, uz napomenu kako se stalno najavljuje porez na imovinu. "I tko će legalizirati vikendicu sad kad zna da će nakon legalizacije morati plaćati porez na imovinu?", upitao je Kajin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa