Izloženi dječji radovi iz radionice „Budimo kreatori mode iz doba Giostre - od ideje do realizacije“

0
Nagrađeni Andrea Matošević, Antonio Vekić i Chiara Radoš ispred svojih modnih kreacija
Nagrađeni Andrea Matošević, Antonio Vekić i Chiara Radoš ispred svojih modnih kreacija

U Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena je danas izložba dječjih radova nastalih na likovno-pedagoškoj radionici „Budimo kreatori mode iz doba Giostre - od ideje do realizacije“. Radionica je realizirana po četvrti put u sklopu aktivnosti Društva prijatelja Giostre, koje djeluje pri Zavičajnom muzeju Poreštine, u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Poreč, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Riječ je o pedagoškom projektu organiziranom s ciljem edukacije djece predškolske i osnovnoškolske dobi o značajkama kulture odijevanja i novovjekovne povijesti Poreča, te razvijanja kreativnosti i likovnog izričaja, a čija je posebnost stvarna realizacija dječje modne kreacije.

Radovi Chiare Radoš, Andree Matošević i Antonija Vekića proglašeni su najboljim crtežima ovogodišnje radionice, a mladi kreatori svoje će modne kreacije imati prilike odjenuti na 6. Porečkom povijesnom festivalu – Giostra, koji se ove godine održava od 7. do 9. rujna.

Odluka je to stručnog žirija u sastavu: Maja Radešić (profesorica likovne kulture, kostimografkinja i scenografkinja, osobna stilistica u Tower centru Rijeka), Ivan Dobran (diplomirao scenografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, asistent na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli), te Marina Dželalija (prof. likovne kulture, slikarica i stilistica), koji su najbolje radove ocjenjivali među 30 prispjelih radova.

Mladi kreatori svoje će modne kreacije imati prilike odjenuti na 6. Porečkom povijesnom festivalu – Giostra
Mladi kreatori svoje će modne kreacije imati prilike odjenuti na 6. Porečkom povijesnom festivalu – Giostra
Na radionici, koja je bila zamišljena u tri dijela, 25. i 26. svibnja te 2. lipnja okupilo se tridesetero djece iz porečkih vrtića i osnovnih škola. Na prvom susretu polaznici radionice učili su o novovjekovnoj povijesti svoga grada u 17. i 18. stoljeću te o značajkama kulture odijevanja u baroku uz pomoć povjesničarke Elene Uljančić-Vekić, ravnateljice Muzeja i predsjednice Društva prijatelja Giostre i modne dizajnerice Marinele Stojnić.

Na putovanje kroz povijest Poreča, povela ih je Elena Uljančić-Vekić, a tom su prilikom upoznali život porečkih plemićkih obitelji, palače u kojima su živjeli te običaje tadašnjih stanovnika grada.

Marinela Stojnić, koja se educirala na Školi za modni dizajn Callegari, mlade je polaznike odvela u čaroban svijet baršuna, svile i pamuka, odijela i haljina, šešira, cipela i torbica koje su u promatranom razdoblju nosili Porečani.

Susret je zaokružen edukativnom šetnjom povijesnom jezgrom grada u pratnji Sonje Kotur Lovreković, predsjednice Društva „Naša djeca“ Poreč . Naoružani dojmovima i novim znanjem polaznici radionice na drugom su susretu učili tehnike modnog crteža i izradili skicu vlastitog baroknog kostima tehnikom olovke. Voditeljica ovog dijela programa bila je Aleksandra Vinkerlić, voditeljica likovne radionice u Društvu „Naša djeca“ Poreč. Nakon što su usvojili tehnike modnog crteža, polaznici radionice na posljednjem su susretu drvenim bojicama izrađivali definitivni crtež.

Radovi su se ocjenjivali u kategoriji muškog i ženskog kostima uzimajući u obzir tehničku izvedbu crteža obzirom na dob djeteta, te korištenje likovnog jezika u službi stilskih karakteristika kostima iz doba baroka, odnosno Giostre.

U kategoriji ženskog kostima nagrađeni su rad Andree Matošević, te rad Chiare Radoš, dok je u kategoriji muškog kostima nagrađen rad Antonio Vekića. Izložba dječjih radova može se razgledati do kraja mjeseca lipnja radnim danom od 11 do 15 sati.

Izložba dječjih radova može se razgledati do kraja mjeseca lipnja radnim danom od 11 do 15 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine
Izložba dječjih radova može se razgledati do kraja mjeseca lipnja radnim danom od 11 do 15 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa