U Etnografskom muzeju Istre otvara se izložba keramike iz 18. i 19. stoljeća

0
Tina Novak Pucer i Tanja Kocković Zabroski
Tina Novak Pucer i Tanja Kocković Zabroski

U Etnografskom  muzeju Istre/Museo Etnografico dell'Istria u Pazinu, 19. lipnja, održana je konferencija za medije povodom otvorenja izložbe „Priča keramike: stolno posuđe 18. i 19. stoljeća“. Izložbu su predstavile njezina autorica, kustosica Tina Novak Pucer iz Pokrajinskog muzeja u Kopru i Tanja Kocković Zaborski, kustosica Etnografskog muzeja Istre.

Izložba se otvara 21. lipnja u 19 sati, a zamišljena kao pregled zbirke keramičkog posuđa koja je sakupljana u Pokrajinskom muzeju Kopar tijekom posljednjih stotinu godina. Fond koparskog stolnog posuđa 18. i 19. stoljeća ima posve europski karakter, jer se radi o predmetima koji potječu iz raznih krajeva Europe i potvrđuju utjecaje i trgovačke putove koji danas više nisu upitni: Engleska, Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Češka, Madžarska, a kod manjeg se dijela građe može iščitati i istočnoazijsko porijeklo.

Izložba će prikazati posuđe koje je bilo u upotrebi, osobito kod srednjeg sloja stanovništva, a koje je velikim dijelom produkt serijske ili čak masovne proizvodnje u industrijaliziranim pogonima. Osim toga, biti će prikazano i keramičko posuđe najuglednijih proizvođača 18. i 19. stoljeća, kao što su Kraljevska manufaktura Sèvres, Meissen, Villeroy & Boch, Berlin, Carska manufaktura Beč, Wedgwood. Ta se građa ubraja među najkvalitetniju i najdragocjeniju koja se čuva u koparskom muzeju.

Ovi predmeti zacijelo svjedoče o ukusu i modi te opremi kućanstava tadašnjih stanovnika Istre. Kroz izložbu želimo potaknuti javnost na suradnju u sakupljanju i očuvanju ovakve građe, koja je značajan čimbenik za tumačenje i rekonstrukciju načina života na našem području. Tanja Kocković Zaborski istaknula je kako ovo nije prva suradnja s kolegama iz Pokrajinskog muzeja Koper. Krajem 2006. godine u EMI/MEI ugostili su izložbu "Godci go'jo prav na glas" koja je tematski obrađivala narodna glazbala i narodni glazbeni izričaj u Sjevernoj Istri, Ćićariji, Brkinu i Ilirskoj Bistrici. U Etnografskom muzeju Istre nadaju se i budućoj zajedničkoj suradnji na projektima.

Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell'Istria će se na ovoj izložbi predstaviti kratkim presjekom istarske uporabne keramike od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza. Kao popratni program izložbe, 26. i 27. lipnja, održati će se radionice izrade keramičkih posuda pod vodstvom Karel Pavlinca, likovnog pedagoga i keramičara iz Grožnjana. Cijena radionice za odrasle iznosi 10 kuna, a za djecu 5 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa