Bivši košarkaš Gualtiero Mocenni: Na utakmice smo se vozili kamionom s ceradom

12.06.2012 - 12:45
Gualtiero Mocenni
Gualtiero Mocenni

Prvo košarkaško igralište na ovim prostorima datira iz 1932. godine i nalazilo se na sadašnjem prostoru Doma braće Ribar u Puli. To je tek dio bogate košarkaške povijesti Pule.

Povodom 80. obljetnice košarke u Puli razgovarala sam s Gualtierom Mocennijem, pulskim kiparom i slikarom, ali i bivšim košarkašem čija su sjećanja na pulsku košarkašku povijest još uvijek vrlo živa.

„Košarka se nekad igrala drugačije, čak su i neka pravila bila drugačija. A kad smo išli igrati u Zadar, pa čak i Rijeku, to je bila prava avantura. Naime, imali smo kamion prekriven ceradom i drvene klupe na kojima smo sjedili“, prisjeća se košarkaških dana davnih pedesetih godina.

Nisu, kako pripovijeda, imali novaca za vlak, pa su za ona putovanja za koja bi im trebao dan, oni utrošili puna tri dana.

„Divna su to sjećanja, stoga me ova proslava 80 godina pulske košarke posebno veseli“, kazao mi je Mocenni koji neke svoje prijatelje košarkaše nije vidio punih 60 godina, sve do ove prigode – proslave velike obljetnice.

„Raštrkali smo se kada su neki otišli na studij, drugi počeli raditi van Pule“, priča Mocenni i dodaje da su tada dosta bili uspješni i igrali u kvalifikacijama za hrvatsku ligu, u kojoj, nažalost, nikad nisu uspjeli igrati, bar ne za njegova aktivnog bavljenja košarkom.

Svi ljubitelji košarke pulsku povijest vezanu za taj sport mogu vidjeti na fotografijama kronološki izloženima na panoima hola Doma hrvatskih branitelja u Puli, do 15. lipnja. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Izložba povodom 80 godina pulske košarke
Izložba povodom 80 godina pulske košarke

Tweet

Posljednje novosti