Istarski poljoprivrednici posluju – uspješno!

0
Tomislav Capar
Tomislav Capar

Da su ljudi sve više okrenuti ekološkom uzgoju i spremni platiti nešto više za zdrav, domaći i ekološki uzgojen proizvod, dokazuju poljoprivrednici koje sam zatekla jučer na pulskim Giardinima. Naime, u sklopu gastro manifestacije Istrafešt, ondje je 11. lipnja bio Dan poljoprivrednika.

Tomislav Capar
Tomislav Capar

Tomislav Capar prije tri godine u Buićima je počeo na foliji saditi šumske jagode. „Uz cestu sam našao šumske jagode, nabrao njih 200-tinjak i počeo ih uzgajati na moderan način, tzv. metodom kap na kap“, rekao mi je Capar. Šumske jagode uzgaja na foliji. Prodaju se u Valmadama kraj Pule i to, kako kaže, jako dobro. Unatoč tome što plastična čašica u kojoj je otprilike 7 dkg stoji 15 kuna. „Na štand Istrafešta smo došli radi promocije i jako smo zadovoljni“, kazao je Capar.

Čašica se prodaje za 15 kuna
Čašica se prodaje za 15 kuna

Emilio Zohil na štandu je nudio istarski mladi krumpir koji je prije dvije godine brendirao. „Prije četiri godine podnio sam zahtjev za brendiranjem koji je odobren prije dvije godine. Naime, procedura je trajala čak dvije godine“, rekao mi je Zohil. Kvaliteta krumpira ispitivana je na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, ali i na više lokacija u Istri i Dalmaciji, pa čak i u Sloveniji, kako rezultati analize ne bi bili pristrani.

Emiliano Zohil
Emiliano Zohil

„Ispostavilo se da je naš krumpir koji raste na crvenici među najboljima u Europi“, naglasio je Zohil i dodao da se ispitivanje istarskog krumpira odvijalo u sklopu Udruge Agroturist, a financiralo uz pomoć Grada Pule i Istarske županije. Danas se tri kilograma prodaje za deset kuna i to više nego uspješno. „Da ga proizvedemo i deset puta više, sve bi prodali“, zadovoljno veli Zohil. No naglašava da je deklaracija koju mladi istarski krumpir ima, izuzetno važna, jer kupac samo tako može znati što kupuje i u konačnici, što jede. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Mladi istarski krumpir
Mladi istarski krumpir

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa