Kajin: "Genijalnom" idejom da smanji postotak za minuli rad Vlada zadire ne samo u plaće nego i u mirovine

0
Damir Kajin na medijskoj konferenciji
Damir Kajin na medijskoj konferenciji

Osvrčući se na najavu smanjenja dohotka za minuli rad s 0,5% na 0,3% saborski zastupnik Damir Kajin je na konferenciji za medije održanoj u Pazinu, 11. lipnja,  naglasio kako je Vlada nedavno započela pregovore sa sindikatima, koji uglavnom djeluju u javnom sektoru i privatiziranim tvrtkama i to oko regresa, božićnica, jubilarnih naknada i dječjeg doplatka, ali je već sada odustala od daljnjih pregovora.

"Naime, Vlada se dosjetila druge "genijalne" ideje, dosjetila se nečeg puno ozbiljnijeg: koeficijenta za obračun plaća u državnim i javnim službama. Točnije, smanjenja dohotka za minuli rad s 0,5% na 0,3% po godini staža", kaže Kajin i dodaje kako time ne da se samo zadire u iznos plaće, već se zadire i u mirovinska prava.

Još kontradiktornijom smatra činjenicu da smanjenje dohotka za iznos minulog rada nitko nikada nije postavljao kao mogući uvijet cijene rada. "To nisu činili ni poslodavci, ni MMF, ni Svjetska banka, a ni neka prethodna Vlada. Vlada je korekcijom regresa, dara za djecu i božićnice,čak i mogla pronaći saveznika među poslodavcima, pa i brojci od milijun radnika u privatnom sektoru, ali sumnjam da će kod ikoga naići na razumijevanje ako se dohodak  za minuli rad sa 0,5% svede na 0,3%", zaključio je Kajin. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa