Kajin: Kome trebaju emisari iz EU da nam daju packe tko može a tko ne može uvesti Hrvatsku u Europu

0
Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a.
Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a.

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin održao je 19. rujna u središnjici IDS-a konferenciju za medije, na kojoj je komentirao događaje na političkoj sceni u Hrvatskoj odnosno najnovije pokušaje vladajućih da prodaju dva velika državna poduzeća.

Kajin je istaknuo kako je slogan HDZ  „Čuvajmo Hrvatsku“' pomalo tragikomičan budući da Hrvatsku treba čuvati, ali od samog HDZ-a. Prema njemu, HDZ-u pripadaju najveće zasluge za rušenje države, a ne stvaranje države, kako to oni vole isticati.

- Hrvatsku su stvorili svi njezini građani koji su se na referendumu ogromnom većinom izjasnili za neovisnu Hrvatsku (94 % građana je bilo za neovisnost)“, izjavio je pritom Kajin i posebno istaknuo nekorektnost predstavnika Europske pučke stranke, koji je naveo kako je „ljevica u Hrvatskoj imala 50 godina da uvede Hrvatsku u Europu i da neka sada to prepuste vladajućoj stranci“.

„U tih pedeset godina “hrvatska ljevica“ je oslobodila zemlju od fašizma i nacizma, industrijalizirala zemlju, integrirala Istru, Rijeku i otoke u Republiku Hrvatsku, imala visoke stope rasta te je sagrađeno 400.000 stanova. Stoga se pitam kome trebaju emisari iz EU da nam daju packe tko može a tko ne može uvesti Hrvatsku u Europu“, pita se Kajin. Istaknuo je da je premijerka morala znati za“crne fondove“, a očito to njegovo mišljenje dijeli 70-ak posto hrvatskih građana. Potpredsjednik IDS-a kritizirao je i premijerkino upiranje prsta u oporbene stranke kojima sa sabora stranke prijeti pokretanjem kaznenih postupaka.

„ Za premijerku nema veze što je za 99,9% lošega u državi odgovoran HDZ, što je DORH po zakonu i po Ustavu neovisno tijelo i kao takvo jamac ustavnopravnog poretka. Važno je da se DORH-om vodi unutar HDZ-a vodi „bratoubilački rat“ i da je na djelu borba za vlast i opstanak unutar samog HDZ-a. Smatram da će onog trenutka kada neovisni revizori uđu u javne institucije i ta „čvrsta jezgra“ oko Kosor i sama biti na udaru tog istog DORH-a“, jasan je Kajin, koji je svjestan da će oporba kada preuzme vlast imati „sto dana mira“, ali da će nakon toga biti odgovorna za sve.

Kajin je prozvao Vladu da je bezobrazno dva mjeseca pred izbore zapošljavati nove državne tajnike. „Koalicija neće otpuštati zaposlenike, ali smatram da je pošteno da oni koje je HDZ doveo na čelne pozicije poduzeća , ministarstva i uprava sami daju mandat na raspolaganje nakon smjene vlasti“, smatra saborski zastupnik IDS-a.

Kajin je oštro prozvao Vladu zbog najavljenog prijenosa dionica Janafa i Crotia osiguranja mirovincima, nazvavši to još jednom prebacivanju dominantnih poduzeća na tržištu privatnim monopolistima.

„ Ako se Janaf proda MOL-u, a svi znamo koja istarska/hrvatska tvrtka želi kupiti Crotia osiguranje, onda svjedočimo još jednoj aferi a la „crni fondovi“ i to dva mjeseca prije izbora“, oštro je poručio Kajin. Komentirajući najnoviju anketu po kojoj Kukuriku koalicija ima trostruku prednost ispred aktualne vlasti, Kajin je to nazvao logičnim slijedom razočaranosti birača sa stanjem u državi te crnim fondovima HDZ-a.

Na kraju konferencije, osvrnuo se na posljednju HRT-ovu anketu te izjavio:

„Ono što sve ankete pokazuju je nezadovoljstvo građana i njihova želja za smjenom trenutne vlasti, a kao prvu opciju za sastavljanje nove Vlade uvjerljivo ističu upravo koaliciju SDP, HNS, IDS, HSU. Do samih izbora bit će još puno anketa s različitim rezultatima, ono što je bitno je da svi zajedno pozovemo građane da izađu na izbore 4. prosinca. Tada će se davati ocjena za rad Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor, te odlučiti žele li nastavak politike koja je dovela do rekordne nezaposlenosti ili će dati povjerenje ljudima i programima Kukuriku koalicije“, zaključio je Kajin. (D.K.)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA