Zračna luka Pula: Nije bila otmica zrakoplova, niti snimanje filma nego vježba specijalaca

0
Održana je vježba oslobađanja otetog zrkoplova (Foto: PU istarska)
Održana je vježba oslobađanja otetog zrkoplova (Foto: PU istarska)

Na pulskom su se aerodromu, 7. lipnja u večernjim satima odigravale scene kao iz američkih blockbustera. No, iako bi se slučajnom prolazniku moglo učiniti da je uletio na snimanje akcijskog filma, radilo se o taktičkoj vježbi specijalne jedinice MUP-a, kojom se rješava krizna situacija s otetim zrakoplovom.

Naime, od 4. do 8. lipnja u Valbandonu se u organizaciji Zapovjedništva specijalne policije održavao međunarodni seminar za policijske pregovarače. Uz hrvatske, na seminaru su sudjelovali i policijski pregovarači iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a tema je bila pregovaranje u situaciji otetog zrakoplova. Završna taktična vježba oslobađanja otetog zrakoplova održana je jučer u ZL Pula te je tamo izvedena kompletna talačka situacija u trajanju od nekoliko sati.

Situacija je uljučivala djelovanje tri stožera - operativnog, pregovaračkog i taktičkog
Situacija je uljučivala djelovanje tri stožera - operativnog, pregovaračkog i taktičkog
Situacija je uključivala djelovanje tri stožera – operativnog stožera koji rukovodi cijelom situacijom rješavanja krize, pregovaračkog stožera kojem je cilj riješiti situaciju mirnim putem i taktičkog stožera specijalne policije koji priprema i izvršava intervenciju oslobađanja otetog zrakoplova. Uz već spomenute aktere, u vježbi su sudjelovali i sve  druge pratećih službi koje sudjeluju u rješavanju otmice zrakoplova, odnosno vatrogasci, hitna pomoći, zrakoplovni operateri te druge službe.

Vježba je provedena izuzetno profesionalno, a njome će se podići operativna mogućnost specijalne policije u situacijama otetog zrakoplova, ali će se unaprijediti i sigurnosne procedure službi zračnih luka u Republici Hrvatskoj te zrakoplovnih operatera u slučaju krizne situacije sa zrakoplovom, a što sve doprinosi ukupnoj sigurnosti i sigurnosti tijekom turističke sezone, izvijestila je istarska policija.

Vježba je održana u sklopu međunarodnog seminara za policijske pregovarače
Vježba je održana u sklopu međunarodnog seminara za policijske pregovarače

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa