Dubravka Orlić Bašlin: Iz Srbije nismo naručili nikakve sadnice lavande

0
Dubravka Orlić Bašlin, direktorica vodnjanske tvrtke Svijet biljaka.
Dubravka Orlić Bašlin, direktorica vodnjanske tvrtke Svijet biljaka.

Zbog niza medijskih natpisa o problemima poslovanja s tvrtkom Superior iz Srbije, Dubravka Orlić Bašlin, direktorica proizvodnje u tvrtki Svijet biljaka d.o.o. iz Vodnjana, pojasnila je suradnju sa tvrtkom iz Srbije na konferenciji za tisak, održanoj 19. rujna u HGK-Županijskoj komori Pula, kojoj su nazočile predsjednica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić i Dubravka Orlić Bašlin.
Jasna Jaklin Majetić je izrazila zadovoljstvo dobrom poslovnom suradnjom istarskog gospodarstva i poduzetnika iz Srbije te istakla kako su postignuti svi uvjeti za kvalitetno poslovanje gospodarstvenika. Istarske su tvrtke u 2010. godini u Srbiju izvezle roba u vrijednosti od 23.931.915 USD, dok vrijednost uvoza iznosi 10.159.120 USD. U Srbiju  je 2010. godine izvozilo 79 istarskih tvrtki, odnosno uvoz iz Srbije vršile su 73 istarske tvrtke. Posjet prve velike delegacije hrvatskih gospodarstvenika Beogradu radi poslovnih razgovora organizirala je HGK 2000. godine, a nakon toga je 2001. ŽK Pula u suradnji s Privrednom komorom Srbije i Regionalnim privrednim komorama Valjeva, Užica i Pančeva organizirala poslovne susrete u Puli.

Zbog medijskih natpisa o problemima poslovanja sa tvrtkom Superior iz Srbije, Dubravka Orlić Bašlin, je na konferenciji pojasnila suradnju s tvrtkom iz Srbije oko biljnog materijala proizvedenog iz meristema, a iz kojeg su se, u Hrvatskoj trebale proizvesti sadnice lavande. No, zbog nedovoljne stručnosti, nedostatka profesionalnosti od strane Superiora, kao i zbog pritisaka medija koji su iznosili poluistine, tvrtka Svijet biljaka pretrpjela je štetu, i odlučila se na prekid suradnje. Nikakvih pritisaka za prekid suradnje nije bilo, istaknula je Bašlin Orlić. Inače, prirodni kozmetički proizvodi tvrtke Svijet biljaka na bazi lavande i drugog mediteranskog bilja uz hrvatsko tržište, prisutni su i na tržištu Slovenije, Njemačke, a u uskoro i Austriji.

U priopćenju za medije Dubravka Orlić Bašlin, direktorica proizvodnje tvrtke Svijet biljaka je naglasila:  „Postoji 48 vrsta i preko 600 sorti i klonova lavande i lavandina. Neki se uzgajaju radi hortikulturnih potreba, a neki radi proizvodnje eteričnih ulja. U Hrvatskoj nema dovoljne proizvodnje lavande ili je uopće nema. To je vrlo složena i usko stručna problematika. U Hrvatskoj se najviše proizvodi klon lavandina zvan „Budrovka“, a što je također diskutabilno.

Sadnice lavande i lavandina i dalje se uvoze u Hrvatsku (najviše za hortikulturne potrebe), a  najviše se uvoze iz Italije i Nizozemske, dok se proizvodi od lavande uvoze iz raznih zemalja pa i Kine. Razloge treba prije svega  tražiti u trokutu ponude i potražnje u odnosu na kvalitetu i cijenu. Samo vrlo uskom specijalizacijom i velikom proizvodnjom na stabilnom tržištu može se postići ekonomska opravdanost proizvodnje sadnica lavande ili lavandina kao i finalnih proizvoda od lavande“, obrazložila je direktorica proizvodnje.

Orlić Bašlin ističe da se na tržištu, u donosu na potrebe, pojavljuju različiti oblici presadnica i sadnica lavande i lavandina shodno tomu i po različitim cijenama. „Za potrebe podizanja nasada lavande ili lavandina poznato je nekoliko specijaliziranih uzgajivača u Hrvatskoj, koji međutim imaju različite koncepcije uzgoja i prema tomu i različite ponude sadnica, uglavnom, lavandina klon „Budrovka“.

Tvrtka Svijet biljaka se orijentirala na proizvodnju sadnica i lavandina i prave lavande, s težnjom da prevagu u proizvodnji preuzmu sorte i klonovi prave lavande, prvenstveno radi potreba koncepcije vlastitog razvoja tvrtke“, stoji u priopćenju u kojem se ističe da se tvrtka Svijet biljaka razvijala i razvija suradnju s drugim tvrtkama koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitoga bilja. Na tu temu su do sada organizirana tri znanstvena simpozija s međunarodnim sudjelovanjem, a na kojima su bili i predstavnici iz Republike Srbije.
„U realizaciji nekih dijelova projekta uzgoja i prerade ljekovitoga bilja surađivali smo, surađujemo i surađivat ćemo i s tvrtkama iz Srbije. Od tvrtke Superior iz Srbije nismo naručili nikakve sadnice lavande. Ova tvrtka se ne bavi proizvodnjom sadnica lavande. S njima nismo bili u poslu proizvodnje sadnica. Tvrtka Superior je prije godinu dana preuzimala jedan „in vitro“ laboratorij koji se trebao početi baviti proizvodnjom biljnog materijala iz kulture tkiva i s njima smo bili u dogovoru o mogućoj suradnji, te za njen prvi posao u toj djelatnosti povjerili im da za potrebe matičnih nasada naše tvrtke proizvedu, iz kulture tkiva, biljni materijal nekoliko vrsta prave lavande, a koje smo im matične biljke predali i iz čega bismo mi sami dalje proizveli čiste i zdrave sadnice za naša matična polja, s obzirom na to da nam je glavna djelatnost proizvodnja sadnica ljekovitoga i aromatičnog bilja.
Materijal koji je tvrtka Superior trebala proizvesti daleko je od sadnica lavande, bilo da je namijenjen za hortikulturu ili podizanje nasada. Potrebno je još uložiti puno znanja, organizacijskih i proizvodnih resursa, vremena (gotovo 8 mjeseci) i materijalnih resursa da bi od takvog materijala nastala sadnica i završila na poljima lavande.

Od suradnje s tvrtkom Superior odustali smo nakon što su bez konzultacija s nama ili dobivanja naše suglasnosti objavili netočne informacije i informacije koje su trebale biti poznate samo poslovnim partnerima u dogovoru. Upozorili smo ih da su objavljivanjem ovih netočnih informacija na tržištu stvorili pomutnju u pogledu troškova proizvodnje sadnog materijala i mogućih cijena na tržištu sadnica te općenito zbunjivanje javnosti u pogledu stvarnih razloga započete i dogovorene međusobne suradnje, a to je dobivanje čistoga i zdravog materijala iz kulture tkiva od klonova sadnica lavande koje smo im predali. Sve druge informacije i spekulacije koje se u vezi s ovim događajem javljaju potpuno su netočne i neutemeljene“, rekla je Dubravka Orlić Bašlin, direktorica vodnjanske tvrtke Svijet biljaka. (R.M.)   

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA