Suša na maslinicima Vodnjana uzrokovala štetu od 23 milijuna kuna

0

Istarski župan proglasio je elementarnu nepogodu na području Grada Vodnjana – Dignano, koja je uzrokovana dugotrajnom sušom. U obrazloženju odluke stoji da je područje Grada Vodnjana – Dignano tijekom ljetnih mjeseci bilo izloženo natprosječno visokim temperaturama, zbog čega su nastale velike štete na trajnim nasadima maslina. Na području Grada Vodnjana – Dignano u uzgoju je preko 300.000 rodnih stabala maslina i oko 60.000 mladih stabala do sedme godine, koje su uslijed visokih temperatura i nedostatka padalina tijekom ljetnih mjeseci pretrpjele ogromne štete.
Temeljem neslužbenih podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda zadnja kiša na području Vodnjanštine pala je 28. srpnja sa 18 mm, tijekom kolovoza bilo je 1,6mm, a do 16. rujna 1,6 mm (obilna kiša pala je upravo na dan donošenja odluke o elementarnoj nepogodi 19. rujna). U navedenom vremenskom razdoblju, obrazloženo je, maslina prolazi kroz nekoliko fenofaza rasta i sazrijevanja ploda. U srpnju je došlo do porasta zametnutih plodova koji su otpali uslijed pomanjkanja vode, a od druge polovice srpnja i početkom kolovoza, zavisno od sorte, dolazi do okoštavanja koštice ploda. Budući je ta fenofaza prošla praktički bez padalina, došlo je do daljnjeg opadanja plodova. Od kraja kolovoza započinje razdoblje sazrijevanja i sinteze ulja u plodu, a kako je to razdoblje bilo bez kiše, došlo je do smežuranja plodova i manjka ulja u plodu, što će gotovo sigurno dovesti do manjeg randmana ulja.

Slijedom zahtjeva gradonačelnika Klaudija Vitasovića analizirana je prva procjena naprijed navedenih šteta, koju je nakon obilaska maslinika i drugih poljoprivrednih kultura na području Grada Vodnjana - Dignano sačinilo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u suradnji s Udrugom „Agroturist“ Vodnjan – Dignano, uljučujući i štete koje su prijavili poljoprivrednici na maslinicima i poljoprivrednim kulturama. 

Utvrđeno je da šteta iznosi oko 22.680.000,00 kuna, a s obzirom da je proračun Grada Vodnjana – Dignano za 2010. godinu ostvaren u iznosu od 36. 633.937,00 kuna, udovoljeno je uvjetu iz članka 31. stavka 2. točke 4. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda („Narodne novine“ br. 73/97), kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20% vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu.
Grad Vodnjan – Dignano podnio je zahtjev za proglašenje elementarne nepogode koji je zaprimljen u Kabinetu župana 16. rujna, slijedom kojeg je župan Istarske županije donio predmetni Zaključak i obvezao Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u suradnji s Gradskim povjerenstvom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izvrši procjenu šteta od elementarne nepogode po utvrđenoj zakonskoj proceduri. Grad Vodnjan – Dignano dužan u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izraditi i Državnom povjerenstvu predložiti prijedlog mjera za uklanjanje i ublažavanje posljedica, priopćeno je iz Kabineta župana. (Roberto Matković)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA