Tračaonica Vesne Brnabić: Svakom psu, njegov čovik

0
Vesna Brnabić
Vesna Brnabić

Prvo, Istra terra magica je očišćena od medija. Nema, zrmane moj, više da se o Istri piše nešto priko Učke. Tu i tamo se može zaletiti koj novinar iz Zagreba ili Rijeke ali oni, ionako, ne kapiju sve. Pa mogu vršljati. Eto, u zadnjih par mjeseci u Istri su ugašena dopisništva Jutarnjeg , Slobodne i Večernjeg. Tamo su ugašeni i zadnji preostali novinari za Istru.

Ja mislim da je ta dopisništva ugasio Ivan Jakovčić jer šta će tko pisati o Istri? I to pred izbore. Ma da ne bi? I to je u stvari u sklopu ideje da se Istra odcijepi. Ipak, pravo za reć, novinari ko žohari, opet se snalaze pa tezgare. Za mrvu šoldi, pišu sve po spisku. Znam da jedna piše čak i ljubavna pisma. Za raskid ljubavne veze pismo naplaćuje 100 kuna, a za uspostavljanje veze 200 kuna. Jer za ovo drugo treba više lagati. Jedna pak piše anonimna pisma. Protiv susjeda. To ne naplaćuje. To radi zbog psihičke ravnoteže. I da održi škrabomansku kondiciju.

Osim što im je ugrožen život jer kako će plaćati režije i sve drugo, ugroženo im je psihičko stanje. Ja sam, za tu prigodu, nabavila malog psića, Tibetanskog španjela. Kažu da pas dođe onom vlasniku na kojeg najviše sliči. A moja kujica Asi je, među 40 drugih pasa, odmah dotrčala meni. I nije se prevarila; na prvi đir je umiljata, ali ne voli slušati gazdu, voli se izležavati i laje samo kad je izazovu. Ista ja. Samo je ona ljepša.

Sada si mislim kako bi bilo našim političarima da dobiju otkaz. Da li bi i njih iz psihičke krize izvlačio pas. I kakav ? Evo, naprimjer, uz Jakovčića bi najbolje išo Istarski gonič, bitno da ima predznak “istarski“, i da komande prima stojezično. Takav gonić bi po svijetu mogao žnjofati investitore. Za Brijuni rivijeru. Kajinu bi najbolje pasao Pinč. Da ga može nositi u džepu. I da je pinč antifašist. Da se zove Boško Buha. Zato što je pinč pun buha. A kako je pinč bez dlaka i čelav, mišićav i lajav, to bi njega Kajin mogao nositi kao oružje. Čim njemu (Kajinu ) netko iz HDZ-a prigovori da baljezga, a on iz džepa od hlača podbode svog pinča i ovaj “hop“ gricne. A možda gricne i Kajina, ali on bi se žrtvovao za dobrobit nacije.

Cuccurinu bi dobro došao jedan poker španjel. Ups, mislila sam Koker španjel. Oni su gizdavi, sa dugim ušima tako da mogu čuti neprijatelja iz zemlje i zraka. I vole da ih se mazi i pazi. Makar i nisu previše poslušni svom gospodaru, ali su uporni. I ljubomorni.

Borisu Miletiću treba pokloniti Shih Tzua. To je onaj pas sa dugom kosom pa se može koristiti kao metla. E takav bi mogao poslužiti da se očisti pulski Lungo mare. Samo izvede svog Shih Tzua u šetnju. I hop. Za tren oka pokupi svu šporkecu. Tulio Demetlika, bi mogao imati jednog Buldoga. Baš onako si nekako i sliče, sa okicama “ja nisam ništa kriv “ a opet zastrašujuće djeluje.

Špica neka si nabavi Klaudio Vitasović. Paše mu i kao modni dodatak uz špičok cipele. A laje bez veze, i kad treba i kad ne treba. Tako bi branio svog gazdu od insinuacija za prodaju vodnjanskih terena. Špica bi trebao držati u jednom mićem kažuniću.

Hrelji bi trebalo nabaviti Mopsa. To je pravi penzionerski pas, debeli, voli se izležavati i samo plazi jezik. Teško diše i slabo se kreće, ali kad nanjuši korist (hranu) skače u tren oka. Dinu Kozlevcu pokloniti jazavčara, da bude što bliže zemlji i da brzo nanjuši gdje gori, a bogami i da je manji od Milanovićevog psa. Jer je njegov pas Cane corso, pa nitko u stranci ne smije imati većeg psa. A ni bržeg. Cane corso trči do cilja. Ko mutav. HDZ-ovcima ne treba pas. Oni imaju Krticu. (Piše: Vesna Brnabić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA