Druženje s Milanom Rakovcem u Vinkuranu proteklo u provokativnom razgovoru

0
Milan Rakovac (desno)
Milan Rakovac (desno)

U organizaciji donatora knjiga iz Vinkurana, a pod pokroviteljstvom Općine Medulin, 01. lipnja, održano je druženje s književnikom, publicistom i novinarom Milanom Rakovcem.

Nije beznačajno da je susret s književnikom održan u Vinkuranskoj školi koju su 1904. god. sagradili Mijo i Luka Rosanda i koja je bila među prvim hrvatskih školama u Istri. Prije dvije godine u tom je prostoru otvorena općinska čitaonica koje će uskoro bilježiti preko dvije tisuće naslova.

Gostovanje Milana Rakovca, jednog od naših poznatijih književnika, predstavlja početak serije predstavljanja, koja će se do konca godine proširiti i na druge goste, a posebno one koji žive na području općine Medulin.

Posjećenost je bila iznad očekivanja i ugodnoj večeri prisustvovao je velik broj mještana iz svih naselja općine Medulin i grada Pule. Druženje, sa kojim je Rakovac bio iznimno zadovoljan i dirnut, odvijalo se u slobodnom razgovoru moderatora Marcella Rosande, slušateljstva i Milana Rakovca, tako da su svi prisutni bili učesnici u otvorenom, ponekad i provokativnom razgovoru.

Rakovac je uz neke pjesme iz svoje knjige „SIK“ čitao i tekstove svojih romana, kao i iz „Kvarnerskog otočnog lucidara“ koji je tek tiskan, tako da je to ujedno i predstavljalo njegovo svojevrsno prvo predstavljanje.

Karakteristika susreta bila je čakavica, koja naš jezik predstavlja temeljem naše slavenske, ali i bikulturalne i bijezične karakteristike ovog kraja. Sat i pol druženja prošao je u vrlo ugodnoj atmosferi i nakon toga se nastavilo s „ćakulama“, i izrazitom željom da se s ovakvim susretima nastavi i dalje. Susret je iskorišten i za prvo predstavljanje knjige „Godine odlazaka i povrataka“ vinkuranke prof. Ane Došen.

Pri kraju susreta moderator je iskoristio priliku da podijeli članske iskaznice za posudbu knjiga iz općinske čitaonice. Tom je prilikom načelnik Općine Medulin dobio iskaznicu s brojem 1, a Milan Rakovac broj 2 kao počasni član.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa