Zip-Line: Let preko pazinske jame brzinom od 65 km/h (video)

03.06.2012 - 18:50
Pazinski zip-line dužine 220 metara
Pazinski zip-line dužine 220 metara

Pazinski entuzijasti i zaljubljenici u ekstremne sportove prošle su godine ostvarili svoju ideju i čeličnim užetom povezali dvije suprotne strane ponora Pazinske jame. Ove su godine tu ideju usavršili, pa je ona prerasla u pravu turističku atrakciju i postala nezaobilazna točka turističkog obilaska Pazina.

Cijela priča počinje na livadi kraj motela Lovac, gdje smo zajedno s Rominom Brumnić i Lukom Labinjanom, koji su bili u ulozi domaćina, 1. lipnja dočekali prvu ovogodišnju skupinu turista.

Grupa turista zapravo je skupina od 40-ak djelatnika inozemne firme, iz 17 zemalja svijeta, a Pazin, odnosno zip-line, samo je dio njihovog trodnevnog nagradnog proputovanja kroz Istru.Od 40 neustrašivih, već prije samih priprema trojica su se do suprotne strane ipak odvezla automobilom. Oni koji su ostali, podijeljeni su u skupine, nakon čega su od Romine i Luke dobili detaljne upute i upozorenja o pravilima kod spuštanja.

"U svakom trenutku možete odustati, čak i kada ste na rubu poligona, ako se ne osjećate spremni, možete se povući", naglasila je Romina, dodajući kako je najvažnije da kod spuštanja ni u kojem slučaju rukama ne dodiruju uže iznad sebe.

Kod priprema za spuštanje, podaci o 220 metara udaljenosti od starta do cilja, 100 metara visine i 65 km/h najveće brzine izazvali su poštenu dozu straha.

"A zašto uopće stavljamo kacigu, zar bi nam ona trebala pomoći ako padnemo?", upitao je kroz smijeh, tijekom priprema, jedan od kandidata iz prve skupine, na što mu je Luka odgovorio kako se kaciga ne stavlja da bi im pomogla u slučaju pada, već je kaciga dobrodošla kod spuštanja i prihvata na drugom kraju užeta.

"Važno je i da nam što točnije kažete svoju težinu, to nam je važno kod kočenja pri kraju", rekao je Luka, pripremajući prvu skupinu za spuštanje.

S druge strane jame, na Buraju, kod onog dijela grupe koja se već spustila na zip-lineu, uz dozu zbunjenosti, očito  kao posljedice djelovanja adrenalina, dočekalo nas je i veliko oduševljenje.

"Iako je visina velika, nije me bilo strah, a adrenalin je velik, ovo je jako dobro, odlično!", rekao nam je Benjamin iz Francuske prepričavajući dojmove nakon spuštanja.

Osim ovog 200 metarskog užeta, u planu je postavljanje drugog, dužine oko 280 metara koje će povezivati drugu točku na Buraju i točku iznad spilje Babina kuća, odakle će biti moguće vratiti se pješke na početnu točku.

Dio doživljaja sa zip-linea možete pogledati u priloženom video, a one koji imaju dovoljno hrabrosti pozivamo da ga sami isprobaju. (Tekst, foto i video: Darko Tumpić)

Tweet

Posljednje novosti