Kineski veterinarski znanstvenici posjetili Pulu

01.06.2012 - 13:41
Vrbanac je kineske znanstvenike doveo u posjet Puli
Vrbanac je kineske znanstvenike doveo u posjet Puli

Pulu su 1. lipnja u pratnji domaćina dr. med. vet. Zorana Vrbanca posjetili kineski znanstvenici, prof. dr. sc. Xu Jianquin, prof. dr. sc. Fan Kai i prof. dr. sc. Liu Zhongije iz Pekinga s College of Veterinary Medicine, China Agricultural University.

„Početkom tjedna stigli su u Hrvatsku i to je prvi korak u realizaciji našeg zajedničkog projekta u sklopu kojeg su u Zagrebu održali predavanja, imali smo radne sastanke, dogovore, razgovarali o planovima i programima, a u sklopu njihovog sedmodnevnog boravka organizirali smo i obilazak Plitvičkih jezera i Brijuna kako bi upoznali našu bio raznolikost“, rekao je Vrbanac.

„Održali su tri predavanja o korištenju tradicionalnih metoda kineske veterinarske medicine u liječenju kućnih ljubimaca. Radi se o utjecaju kineskih biljaka na proces sanacije prijeloma kostiju u životinja.  Tradicionalna kineska veterina poznata je u zapadnom svijetu ponajviše kroz akupunkturu, koja se kao metoda liječenja koristi i na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu“, pojasnio je Vrbanac koji i sam radi na tom fakultetu.

Rekao mi je da su tijekom svoga boravka, osim održanih predavanja,kineski znanstvenici  boravili i na klinikama Veterinarskoga fakulteta, posebice u Ambulanti za fizikalnu terapiju Zavoda za rendgenologiju ultrazvučnudijagnostiku i fizikalnu terapiju gdje se akupunktura svakodnevno primjenjuje u liječenju raznih ortopedskih i neuroloških oboljenja životinja.

Inače, riječ je o međunarodnom hrvatsko-kineskom znanstveno-istraživačkom projektu "Impact of Chinese herbs and different approaches on the healing process of fractures in anima/s" Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te Narodne Republike Kine.

Hrvatski partner projekta je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Josipa Kosa te članova prof. dr. sc. Damira Stanina, dr. sc. Ozrena Smoleca i Zorana Vrbanca, dr.vet.med.

Vrbanac, inače Puljanin, nakon završenog Veterinarskog fakulteta usavršavao se u Izraelu, Kini SAD-u i diljem Europe. Stoga je svoje profesore doveo i u Pulu gdje su na poziv dekana Politehničkog studija u Puli, Luciana Delbianca, posjetili taj fakultet. Naime, China Agricultural University ima i odjel tehničkih studija pa se razgovaralo o mogućoj suradnji.

Nakon toga profesore je u ime gradonačelnika Pule Borisa Miletić primio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić te sa njima razmijenio prigodne darove i dao im najzanimljivije informacije o Puli i njenoj bogatoj kulturi i povijesti. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti