U Puli pronađeni ostaci venetske keramike iz 4. st. prije Krista

01.06.2012 - 06:49
Lokalitet sv. Teodora u Puli - nalazište venetske keramike
Lokalitet sv. Teodora u Puli - nalazište venetske keramike

U Arheološkom muzeju Istre,  od 1. lipnja pa do konca mjeseca bit će postavljena nova Vitrina mjeseca, u kojoj će biti predstavljeni nalazi sive venetske keramike s arheološkog lokaliteta četvrti sv. Teodora u Puli. Tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja na području sjevernog dijela gradske jezgre Pule, u četvrti sv. Teodora, pronađeni su, pored ostalog, fragmentirani ostaci sive keramike.

Ova vrsta nalaza zatečena je u arheološkim slojevima koji sadrže materijalne ostatke iz razdoblja histarske kulture te u nasipnim slojevima nastalim tijekom treće četvrtine 1. st. pr. Kr. u cilju niveliranja i drenaže površine sakralnog kompleksa s Herkulovim hramom.

Ostaci venetske keramike iz 4. st. prije krista
Ostaci venetske keramike iz 4. st. prije krista
I da vas podsjetimo Vitrina mjeseca projekt je Arheološkog muzeja Istre u sklopu kojeg je predviđeno da se u jednoj vitrini, uz pano i deplijan prezentiraju i istaknu novi nalazi s arheoloških istraživanja, nalazi iz depoa koji nisu dio stalnog postava te da se obilježe određene obljetnice odnosno poprate određena događanja. Ovoga puta u Vitrini mjeseca predstavljena je siva keramika s pulskog lokaliteta koja je služila pri konzumaciji i pripremi jela.

Nalazi sive venetske keramike na lokalitetu u četvrti sv. Teodora u Puli, mogu se datirati u razdoblje od kraja 4. do sredine 1. st. pr. Kr.,  a potvrđuju kontinuitet naseljenosti ovog područja te ujedno upotpunjuju sliku svakodnevnog života lokalnog histarskog stanovništva, koje je u različitim okolnostima održavalo intenzivne kontakte sa žiteljima venetskog prostora. Autorica Vitrine mjeseca je kustosica AMI-ja Silvana Petešić.
U Vitrini mjeseca predstavljena je siva keramika koja je služila za jelo
U Vitrini mjeseca predstavljena je siva keramika koja je služila za jelo

Tweet

Posljednje novosti