Istarsko izaslanstvo u radnom posjetu švicarskom Kantonu Ticino

0

Zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te istraživač i znanstvenik Mario Rade, dr. med. borave u dvodnevnom službenom i radnom posjetu švicarskom Kantonu Ticino.

Zamjenica župana Benussi i pročelnik Otočan u Bellinzoni su se sastali s regionalnim ministrom za obrazovanje kulturu i sport Menuelom Bertolijem i njegoviom suradnicima, a na odvojenom ih je sastanku primio i gradonačelnik Bellinzone Mario Branda. Cilj radnog posjeta švicarskom Kantonu Ticino je razmjena iskustava na području obrazovanja, osobito u smislu turizma i ugostiteljstva te zdravstva.

Zamjenica župana Benussi i pročelnik Otočan posjetili su Visoku školu za turizam i hotelijerstvo i srednju školu za ugostiteljstvo te Sveučilišnu školu Odjel za zdravstvo, kako bi dobili izravan uvid u način i dobru praksu švicarskog obrazovnog sustava u području srednjoškolskog i specijalističkog usavršavanja, koje je potrebno istarskom turizmu. Razgovaralo se i o mogućnostima suradnje Sveučilišta Juraj Dobrila s tamošnjim Sveučilištem.

Naime, želja je Istarske županije osnovati i razviti centar izvrsnosti za ugostiteljstvo i turizam kako bi se nadoknadio nedostatak deficitarnog kadra u turizmu, a i s obzirom da je turističko gospodarstvo Istre sve kvalitetnije, no nedostaje stručni kadar.

Na susretu s predstavnicima Kantona Ticino i grada Bellinzone razgovaralo se i o pitanjima manjinskih prava te pitanjima funkcioniranja regionalne i lokalne samouprave, obzirom da je Švicarska visoko decentralizirana federalna država. Istarsko izaslanstvo susrelo se i s bivšim predsjednikom Kantona Ticino Dariom Ghisleom, koji je prošle godine u tom svojstvu posjetio Istarsku županiju, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa