TradInEtno Festival u Pazinu - iznimno bogat program tradicijske glazbe

0
Ranka Šepić, Denis Visintin, Irina Kivela Ukotić, Goran Farkaš i Saša Farkaš
Ranka Šepić, Denis Visintin, Irina Kivela Ukotić, Goran Farkaš i Saša Farkaš

Na medijskoj konferenciji održanoj 29. svibnja u Rotondi pazinskog Kaštela, predstavljen je program TradInEtno Festivala. Ovogodišnje, iznimno bogato izdanje festivala, trajat će deset dana, počevši od 31. svibnja pa sve do 10. lipnja.

Festival se održava kao prva Umjetnička sezona u sklopu međunarodnog projekta Archeo.S., a Pazin će biti domaćin glazbenih i scenskih nastupa sudionika iz Francuske, Belgije, Njemačke, Engleske, Švedske, SAD-a, Estonije, Španjolske, Hrvatske, Grčke, Italije, Albanije, Slovenije i Senegala.

"Kompletan glazbeni program odvijat će se u dvorištu Kaštela, a tim povodom odrađeni su i neki manji radovi poput povećanja snage električne struje i sličnih infrastrukturnih radova kako bi se omogućilo nesmetano održavanje koncerata", rekla je Ranka Šepić, dodajući kako će se zbog najavljene kiše, nakon konzultacije s konzervatorima, u dvorištu postaviti šator.

Ranka Šepić i Denis Visintin
Ranka Šepić i Denis Visintin
Ravnatelj Muzeja Grada Pazina, ujedno i voditelj Umjetničkih sezona u sklopu projekta Archeo.S, Denis Visintin, napomenuo je kako je cilj cjelokupnog projekta Archeo.s revitalizacija arheoloških sredina kroz kazališne predstave, izložbe, koncerte, a ove godine će u sklopu projekta Pazin predstavljanje započeti upravo TradInEtno Festivalom.

Festival će svoja vrata otvoriti u četvrtak 31. svibnja s početkom u 19 sati, nastupima folklornih društava iz Pazina, Kršana, Vodnjana, Galižane, Žejane i Sv. Lovreča.

"U petak, s početkom u 21 sat  na programu su koncerti vrsnih hrvatskih izvođača etno glazbe - skupina Afion i Lidija Dokuzović trio te talijanskog benda Spakka-Neapolis 55", rekao je Saša Farkaš, suorganizator festivala i tehnički voditelj, te dodao kako će na festivalu nastupiti izvođači čija je osnovna karakteristika stvaranje moderne glazbe uz upotrebu tradicijskih elemenata.

Goran Farkaš i Saša Farkaš
Goran Farkaš i Saša Farkaš
Subota će biti u znaku gostiju iz Slovenije, grupe Katice i gostiju iz Senegala koje predvodi Seckou Keita, virtuoz na kori i djembeu koji će sa svojim glazbenicima publiku uvesti u svijet ritmova i pjesama Senegala i zapadne Afrike. Poznati istarski glazbenici Franko Krajcar i Indivia te etno skupina Šćike provest će, u nedjelju 3. lipnja, slušatelje kroz glazbenu tradiciju Istre.

Francuski duet nevjerojatnih vokalnih sposobnosti, dva glasa, ukulele i gitara pod nazivom Youque&Fly, na programu TradInEtna su u srijedu 6. lipnja.

Kao i svake godine vrlo važna sastavnica festivala je i edukativni dio, pregršt radionica s eminentnim stručnjacima iz područja etnomuzikologije i pregršt predavanja.

Po prvi puta ove godine s radionicama kreće  i glazbeni kamp mladih TradInEtno Camp. Prva radionica pod nazivom TradInEtno Camp trajat će od 1. do 8. lipnja, a voditelj je Allan Skrobe, švedski glazbenik, producent i glazbeni pedagog, mnogima poznat po svom radu kao mentor na Ethno Croatia kampu u Grožnjanu te kao umjetnički voditelj na Ethno Sweden u Rattviku zadnjih 11 godina.
TradInEtno Festival odvijat će se u pazinskom Kaštelu
TradInEtno Festival odvijat će se u pazinskom Kaštelu
"Radionice koje će se održavati u sklopu festivala koncipirane su po uzoru na etnokampove koji djeluju u sklopu sličnih festivala diljem Europe", rekao je Goran Farkaš, organizator TradInEtno Festivala i radionica, dodajući kako je cilj festivala okupiti mlade glazbenike iz cijele Europe, a i šire.

Druga radionica pod nazivom Pelagogica namijenjena je glazbenicima iz partnerskih zemalja projekta Archeo.S. (Italija, Grčka, Albanija i Hrvatska) na kojoj će šestero vrsnih glazbenika, pod vodstvom stručnjaka će u razdoblju od 4. do 8. lipnja. stvarati nove, zajedničke produkcije. Pelagogica i TradInEtno Camp svoje će rezultate rada prezentirati na koncertu u petak 8. lipnja s početkom u 21 sat kada će nastupiti i pazinska etno skupina Veja.

Pazinska etno skupina Veja
Pazinska etno skupina Veja
Bogat program predavanja odvijat će se u Kući za pisce, a zainteresirani će moći odslušati predavanja Nuše Hauser, Noela Šurana, Daria Marušića, Andora Vegh-a te Stefana Jacoviella.

Ove godine po prvi puta uz glazbeni dio, radionice i predavanja TradInEtno donosi i sajam zdrave hrane i tradicionalnih obrta pod nazivom TradInTrade koji će se nalaziti na platou ispred Kaštela. Otvorenje TradInTrade-a predviđeno je za četvrtak 31. svibnja u 17 sati, a naredna tri dana bit će otvoren od 11 do 19 sati.

"Uz sajam, posjetitelji će moći poslušati i predavanja o zdravoj hrani, pogledati prezentaciju izrade uporabnih predmeta od keramike, klesanje u kamenu, obrađivanje drva, izrada suvenira te prezentaciju pravljenja tradicionalne istarske tjestenine; fuži i pljukanci" kazala je Irina Kivela Ukotić, voditeljica TradinTrade-a, dodajući kako će sajam u slučaju kiše preseliti u natkriveni ulaz Kaštela i prostore bivšeg restorana.

Irina Kivela Ukotić, Goran Farkaš i Saša Farkaš
Irina Kivela Ukotić, Goran Farkaš i Saša Farkaš
Osim predstavljanja eko proizvoda i tradicijskih uporabnih predmeta svakodnevno u 17 sati biti organizirana razna događanja, pa će se tako kuhati pljukanci na bijelo s maslinovim uljem i začinima, predstavit će se lončarenje izradom čripnje i lonca za maneštru, mijesit će se kruh po starinski, a nedjeljnom programu, koji je rezerviran za djecu, bit će predstavljene tradicijske igre.

Posljednja dva dana Festivala, na programu su dvije kazališne predstave koje nam donose gosti iz Grčke i Albanije. Grčka predstava “Pismo majci” na programu je u subotu 9. lipnja dok je albanska predstava “Legenda o pijanistu na oceanu” na kazališnim daskama u nedjelju, posljednjeg dana Festivala.

Festival se ove godine može pohvaliti i novim vizualnim identitetom kojeg je osmislila Karla Matijašić, pazinska dizajnerica s trenutnim prebivalištem u Milanu. Novi vizualni identitet plakata na kojem su satir kao prikaz tradicionalnog i djevojka modernog doba predstavlja koncept samog festivala, a to je spoj tradicije i modernog. (Tekst i foto: Darko Tumpić)
Logo TradInEtno Festivala, dio novog vizualnog identiteta
Logo TradInEtno Festivala, dio novog vizualnog identiteta

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa