Ekocid u Medulinu: Usred borove šume ispušten opasni mulj

0
Potecijalno opasni mulj ispušten je nasred šume
Potecijalno opasni mulj ispušten je nasred šume

Putem Zelenog telefona dobili smo prijavu građana o devastaciji dijela borove šume i zelene površine kod Medulina. Odlaskom na teren zatekli smo stravičan prikaz onečišćenja crnom smrdljivom masom za koju nismo odmah mogli sa sigurnošću utvrditi sastav, javljaju iz Zelene Istre.

Pretpostavljamo da se radi o mulju iz medulinske rive, jer je to već drugi slučaj na Zelenom telefonu koji se odnosi na odlaganje mulja iz medulinske rive.

Lokacija se nalazi na Medulinskoj cesti, iza druge rampe koja vodi prema sportskom aerodromu. Rampa je zatvorena i zaključana, a ispred rampe nalazi se tabla s upozorenjem da je zabranjeno odlaganje bilo kakve vrste otpada, također stoji i obavijest da ključeve ima Općina Medulin i vlasnici parcela.

Lokacija na neograđenoj zelenoj površini usred borove šume nije primjerena lokacija za odlaganje takve vrste potencijalno opasnog otpada. Stoga ne čudi što su građani zabrinuti i što nas učestalo zovu u vezi ovog slučaja. Informacije smo zatražili od Općine Medulin upitavši ih o kojoj vrsti otpada se radi, tko je odgovoran za odlaganje, da li je Općina upoznata s ovim slučajem te ima li informacije o analizi mulja. Slučaj smo prijavili i Inspekciji zaštite okoliša.

Zeleni telefon primio je prijavu zabrinutih građana
Zeleni telefon primio je prijavu zabrinutih građana
Znamo li da ispusti kanalizacije u Medulinu idu direktno u more te da je more na rivi onečišćeno i motornim uljima i naftom barki mala je vjerojatnost da je mulj bezopasan po okoliš. Okoliš tog područja već je samim odlaganjem mulja devastiran, a ukoliko analize mulja pokažu da nema štetnih spojeva to i dalje nije primjereno mjesto za odlaganje otpada čime je prekršen Zakon o otpadu jer prema tom zakonu(NN 178/04) otpad se smije skladištiti, oporabljivati i/ili zbrinjavati samo u građevinama i uređajima određenima za tu namjenu, poručuju iz Zelene Istre.

Natpis kraj rampe koji zabranjuje odlaganje bilo kakavog otpada
Natpis kraj rampe koji zabranjuje odlaganje bilo kakavog otpada

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa