Ivan Jakovčić je genijalac, ma što god mislili o tome

0
Ivan Jakovčić na promociji Ginete (Foto: Paola Albertini)
Ivan Jakovčić na promociji Ginete (Foto: Paola Albertini)

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika je, govoreći o mafiji u hrvatskom rukometu i nogometu upotrijebio izraz „banda hercegovačka“ i odmah zaradio anonimnu kaznenu prijavu za navodni govor mržnje. Kada je Stipe Mesić u izbornoj kampanji početkom 2000. godine o Hercegovcima pričao degutantne rasističke viceve – dobio je izbore! Nedavno je, sličnim tonom, Ivan Jakovčić na trećoj Međunarodnoj konferenciji liberala u Poreču govorio o Balkancima – i zaradio aplauz pune dvorane Istarske sabornice.

Kada je J.B. Tito na poznatom Bombaškom procesu 1928. godine rekao "ne priznajem ovaj sud, već samo sud svoje partije", ispao je veliki džek, a kada slično kaže Branimir Glavaš, ispadne obična budaletina. Za privilegije bivšeg predsjednika Tuđmana govorili smo da su prevelike, a normalno nam je da bivši predsjednik Mesić i dalje ima šofera, tajnicu i nekoliko savjetnika.

Da je Radimir Čačić u suradnji s Jamnicom pokrenuo proizvodnju bezalkoholnog pića, mediji i oporba bi ga rasturili. Za istu stvar, Jakovčić je dobio hvalospjeve.

Pa zar taj čovjek nije genijalac?! Da sam ja odlučila proizvoditi Ginetu (tako se zove Jakovčićeva voda s okusom smreke), samo za reklamu bi mi trebalo minimalno milijun kuna. Jakovčić je za istu stvar dobio besplatne minute u najutjecajnijim hrvatskim medijima. Tijekom dva desetljeća u politici od svojeg je imena uspio napraviti pravi brend i sada ga je očito odlučio unovčiti. I dok slavni sportaši, pjevačice i manekenke od svog brenda rade parfeme i modne linije, Jakovčić je odlučio pokrenuti biznis s bezalkoholnim pićem, a u planu ima i proizvodnju autohtone istarske ruže i izradu kamenog namještaja.

Njegovi protivnici natječu se po raznim portalima (i na ovom portalu) tko će ga više uvrijediti, nazivaju ga krmak, debela svinja, spominju se bijeli prahovi, mjeri mu se crvenilo na obrazima i odmah povezuje s malvazijom, a on se, uvjerena sam, na to samo smije. Svaka uvreda, svaka kritika i svaki napad na njega, samo pojačava njegov brend.

Sada je najvio da se nakon izbora povlači iz politike. Kada je to prvi put izjavio i još rekao da će se baviti biznisom, nitko mu nije vjerovao. Ja najmanje. Nakon promocije Ginete već smo se počeli polako pitati – ma nije moguće da stvarno odlazi? Branko Ružić, koji ga jako dobro poznaje, uvjeren je da će Nino još dugo drmati istarskom politikom. „To ti je on samo pustio probni balon da vidi koji će IDS-ov petešić prvi dignuti glavu iznad kokošinjca, pa da mu je odreže“, rekao je Ružić. No, možda je i Ružić ovog puta u krivu, možda je Debeli stvarno odlučio otići.

S Ninom sam u zadnjih 20 godina bila više u lošim nego dobrim odnosima. Novine u kojima sam radila ili sam ih uređivala bile su njegovi najžešći kritičari, zbog čega par godina uopće nismo komunicirali. No, ni tada nisam osporavala njegovu genijalnost i urođeni politički talent. Čak štoviše, mislim da je, nakon smrti Ivice Račan, Ivan Jakovčić najjači političar u Hrvatskoj.

Istarska i hrvatska politička scena ostat će osiromašene ako Nino 2013. godine doista napusti politiku. No, svejedno nam neće biti dosadno, jer će njegovi poslovni projekti, poznavajući ga, biti isto tako uzbudljivi, nepredvidi i zanimljivi, kao što je bila (i još uvijek je) njegova politička karijera. (Eleonora Vlačić)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa