Na ovogodišnjoj Vinistri Istarska županija ugostila talijanski konzorcij Prosecco DOC

16.05.2012 - 08:32
Na ovogodišnjoj Vinistri Istarska županija ugostila talijanski konzorcij Prosecco DOC

Delegacija Regije Veneto na čelu s pročelnikom za financije i lokalnu upravu i samoupravu Robertom Ciambettijem bila je gost Istarske županije na ovogodišnjoj Vinistri kako bi ista mogla prezentirati izvrsne proizvode svojeg teritorija. Talijanski proizvođači konzorcija koji djeluju pod okriljem Prosecco DOC prezentirali su i dali na kušanje svoja enološka blaga raznovrsnim posjetiteljima na već tradicionalnoj hrvatskoj manifestaciji koja se ove godine održala po devetnaesti puta.

Prosecco je dobro prihvaćen od strane posjetitelja, čak i više nego što smo očekivali – potvrdili su neki od proizvođača koji su bili prisutni – a razlog tome lako se da naslutiti ako se uzme u obzir da se pjenušava vina u Istri rade od vrste grožđa chardonnay, sivog i bijelog pinota sa jakim tijelom  i  gradacijom koja po pravilu nije niža od 12°. Zbog toga se Prosecco – više osvježavajući i laganiji – odmah prihvaća, razumije te rezultira ugodnim. Za nas proizvođače Vinistra je bila pravi uspjeh, nastavlja jedan od proizvođača.

Zanimljiv je to događaj – potvrđuje predsjednik konzorcija Prosecco Doc, Fulvio Brunetta – posebice glede ljetnog turizma koji je u porastu u državama balkanskog djela. Turizam koji sve više traži Prosecco i na svojim stolovima i u obliku aperitiva. Osim dobrih utisaka i stvaranja jakih kontakata koje su potvrdili svi talijanski proizvođači koji su prisustvovali Vinistri – objašnjava Brunetta – postoji optimistična buduća slika i obećavajuća suradnja Italije i Hrvatske sa skorim ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Raditi će se o carinskim, poreznim i administrativnim olakšicama koje trenutno, sa svojih 40%, pritišću uvoz na težak način. S time se – završava Brunetta –  potvrđuje pozitivan trend Prosecca u svijetu, i u onome koji nam slijedi, koji vidi povećanje izvoza u ohrabrujućim brojkama. Ostaje ipak žarka obveza i odgovornost koja će se morati širiti od strane Konzorcija ne samo kako bi se promovirao i sačuvao znak Prosecco DOC, već i kako bi se implementirala potražnja našeg proizvoda s posebnom pažnjom na svjetsko tržište.

Tweet

Posljednje novosti