Završeno peto izdanje festivala pročitanih knjiga BOOKtiga

14.05.2012 - 11:26
Završeno peto izdanje festivala pročitanih knjiga BOOKtiga

U nedjelju, 13. svibnja, je u Poreču završilo peto izdanje BOOKtige, festivala pročitanih knjiga koji je ove godine na Trgu Marafor održan u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, a pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča.

Završnicu festivala obilježio je vrlo emotivni književni susret s teatrologinjom i spisateljicom Mani Gotovac čija je prva i druga knjiga autobiografskog romana „Fališ mi“ s golemim uspjehom prihvaćena među čitateljima.

BOOKtiga je ove godine različitim sadržajima skrenula pozornost na ženske književne senzibilitete. Afirmirajući knjigu i čitanje, i u svom je petom izdanju ugostila hvaljena imena domaće kulturne scene – uz Mani Gotovac, gosti BOOKTige bili su zagrebačke književnice Sanja Pilić i Branka Primorac, kolumnist Edo Stojčić te glumci Lela Margitić i Pero Kvrgić.

U odgojno-obrazovnom projektu pod nazivom Susret s Marijom Jurić Zagorkom u glumačkom performansu Dubravke Vidović oživila su se sjećanja na život i rad te velike hrvatske novinarke i spisateljice, a projekcijom filma Priče iz davnine dana je počast djelu Ivane Brlić Mažuranić.

Lela Margetić i Pero Kvrgić
Lela Margetić i Pero Kvrgić
Ove je godine po treći put trebala biti uručena nagrada BOOKtiga, rad likovnog umjetnika Eugena Varzića. Pripala je uvaženoj psihologinji i sveučilišnoj profesorici Mirjani Krizmanić, a iz zdravstvenih razloga, nagrada će autorici najčitanijeg naslova u porečkoj knjižnici u proteklih godinu dana biti uručena naknadno. Riječ je o njenom izvrsnom psihološkom priručniku Tkanje života, čija popularnost među čitalačkom publikom ne jenjava ni nekoliko godina od objave.

Kako je BOOKtiga ove godine bila inspirirana ženskim stvaralaštvom, tako su i sadržaji radionica tematizirali žensku kreativnost u trodnevnim susretima pod vodstvom Zorane Geržinić, Ankice Valentić-Butković i Jagode Jovović.

Pročitane knjige, po simboličnim cijenama, sakupljene su iz otpisane zbirke knjiga Gradske knjižnice, ali i više stotina naslova koje su tijekom BOOktige i u tjednu koji joj je prethodio, festivalu darovali građani. Time su pomogli projekt uspostave knjižnične stanice u Červar Portu, čemu je namijenjen ovogodišnji prihod od prodaje knjiga. Prikupljeno je 7.022,50 kuna za kupnju informatičke opreme.

Izbor naslova dodatno je bio obogaćen ponudom pročitanih knjiga gostujućih antikvarijata: Antikvarijat-knjižara Studio iz Zagreba, Antikvarijat Mali Neboder Rijeka, Ezop antikvarijat Osijek, Knjigarna Libris Koper te Antikvariat in galerija tiskov Glavan iz Ljubljane.

Knjigama na engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku, BOOKtiga je učinila još jedan korak prema turistima koji su u vrijeme tog neobičnog festivala boravili u Poreču. Pored toga, u narednim će danima u suradnji s mjesnim zajednicama, općinama i turističkim zajednicama Poreštine te hotelskim kućama Riviera Adria i Laguna Poreč u gradu i okolici biti postavljeno više punktova za slobodnu razmjenu knjiga po načelima, u svijetu popularnog book-crossinga. Time će se misija BOOKtige nastaviti i nakon završetka festivala.

Tweet

Posljednje novosti