Ministar u kaznionici: Valtura je dobar primjer kvalitetne proizvodnje mlijeka

11.05.2012 - 11:10
Vladimir Erceg, Tihomir Jakovina i Vedran Grubišić
Vladimir Erceg, Tihomir Jakovina i Vedran Grubišić

„Malo je reći da sam impresioniran. Jako dobro je posložen čitav sustav ovdje, ovo je jedno veliko gospodarstvo sa širokom proizvodnjom dugogodišnjih nasada i odličnih stočarskih pogona. Nešto što zaista treba pohvaliti“, kazao je 11. svibnja prilikom obilaska kaznionice u Valturi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovina je prvi ministar poljoprivrede koji je posjetio kaznionicu u Valturi i općenito jedan zatvorski sustav.

Novinari su upitali ministra komentar prosvjeda mljekara. „Ne bih baš komentirao prosvjede. Vjerojatno je prosvjedovao jedan dio nezadovoljnih mljekara. Savez za mlijeko održat će se krajem svibnja i mislim da ćemo tu naći model koji se za ovo prijelazno razdoblje od tri mjeseca pokazao kao nešto što treba definirati za cijelu ovu godinu. Sama cijena mlijeka je manje važna“, kazao je ministar Jakovina i kao dobar primjer dao upravo Valturu:

„Ovo je važno, kada vidimo ovdje na ovoj farmi da je prosječna proizvodnja 9 tisuća litara po grlu, za razliku od tih nekih koji pozivaju na prosvjede, a čija je proizvodnja 4,5 tisuće. Tu sama cijena nikako ne može nadomjestiti ovu razliku u kvaliteti proizvodnje, odnosno produkciji po grlu stoke“.

U Valturi se proizvede milijun litara mlijeka godišnje
U Valturi se proizvede milijun litara mlijeka godišnje

Inače se u Valturi proizvede milijun litara mlijeka godišnje, a kako je rečeno Grad Pula osigurati će im štand na tržnici kako bi ga ondje mogli prodavati.

Upravitelj kaznionice Vladimir Erceg prilikom posjete ministra napomenuo je kako unutar zatvorskog sustava u Valturi, kao i u većini kaznionica, postoji poljoprivredni sustav. „Kao drugi poljoprivrednici i mi pratimo njihove probleme. Nadamo se da ćemo sada otvoriti neke procese pregovora kako bi nam Ministarstvo poljoprivrede osiguralo nešto od svojih sredstava i pomoglo nam oko proizvodnje, posebno zato što zatvorenici većinom rade na poljoprivrednim dobrima što znači obostranu korist – osmi zarade, zatvorenici će na tim mjestima i zaposliti“, rekao je Erceg.

U kaznionici u Valturi trenutno boravi 159 zatvorenika. Prostire se na 716 hektara zemlje koju zatvorenici obrađuju i tako proizvode hranu za svoju kaznionicu, ali i zatvore u Puli i Rijeci. Zahvaljujući Istarskoj županiji Valtura ima i novi sustav za navodnjavanje, a riječ je o novom pilot projektu u Istri.

Ministra Jakovinu, uz predstavnike kaznionice, u Valturi su dočekali i direktor AZZRI-ja Graciano Prekalj, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović i istarski dožupan Vedran Grubišić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti