Jakovina: Protivim se da poljoprivrednim zemljištem raspolažu općine i gradovi

11.05.2012 - 09:01
Ministar Tihomir Jakovina tijekom posjete farmi krava Bio Adria u Čepiću
Ministar Tihomir Jakovina tijekom posjete farmi krava Bio Adria u Čepiću

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetio je 10. svibnja farmu krava Bio Adria u Čepiću i time postao prvi ministar poljoprivrede u povijesti koji je posjetio Čepić polje.

S obzirom da su vlasnici Bio Adrije, Vlado Licul i Milan Licul, zbog poslovnih obaveza bili u New Yorku, visokog gosta na farmi su u ime domaćina dočekali tehnički rukovoditelji Đani Karlić i Gabriele Porcellato. Na susret s ministrom došli su i istarski dožupan Vedran Grubišić, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, načelnik Općine Valdi Runko i Silvano Uravić, potpredsjednik Općinskog vijeća i predsjednik SDP-a Općine Kršan. Naime, ministarstvo poljoprivrede je dogovorom među članovima Kukuriku koalicije pripalo SDP-u.  

Tijekom obilaska farme Karlić je ministra upoznao s poviješću farme i problemima s kojima se susreću, ponajviše zbog birokratskih ograničenja prilikom zakupa i kupnje poljoprivrednog zemljišta. Naime, vlasnici farme već godinama se bore s apsurdnom situacijom da imaju mogućnost dvostrukog povećanja proizvodnje i broja radnika za što im treba zemlja, a istovremeno u Čepić polju ima gotovo 400 hektara neobrađenog zemljišta.  

Na to je ministra upozorio i načelnik Runko. „To je veliki problem Bio Adrije, ona je 2006. godine u posjed dobila 57 hektara i nakon toga zemljište se više nije dodjeljivalo, pa stočnu hranu vlasnici moraju kupovati u Slavoniji, Italiji i BiH“, rekao je Runko te podsjetio da je Općina Kršan novi natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta raspisala u lipnju prošle godine, a u rujnu je Općinsko vijeće donijelo odluku o dodijeli zemljišta. Tvrtki Bio Adria dodijeljeno je 250 hektara ali su neki zakupci uputili prigovore pa Ministarstvo ni nakon osam mjesci još uvijek nije potvrdilo zakup. Tome treba dodati i 120 hektara kojima gospodari stečajni upravitelj propale tvrtke Agroinvesting. Dakle, u Čepić polju je raspoloživo gotovo 400 hektara, čije riješavanje stoji već osam mjeseci“, rekao je Runko apeliravši da se ovaj problem riješi barem prije jesenske sjetve.

Silvano Uravić, Valdi Runko, Gabriele Porcellato, Đani Karlić, Tihomir Jakovina, Vedran Grubišić i Milan Antolović
Silvano Uravić, Valdi Runko, Gabriele Porcellato, Đani Karlić, Tihomir Jakovina, Vedran Grubišić i Milan Antolović

No, sudeći prema izjavi ministra Jakovine, to baš i neće biti moguće u tom roku. On je rekao da će se novi Zakon najkasnije za tri tjedna uputiti na javnu raspravu, a u saborsku proceduru trebao bi stići u rujnu. Usporedo s novim zakonom ustrojava se Agencija za poljoprivredno zemljište, koja je osnovana prije tri godine ali nikada nije profunkcionirala.

„Zacrtali smo si cilj da najveći dio neraspoređenog poljoprivrednog zemljišta u funkciju stavimo do kraja 2013. godine. Poljoprivredno zemljište će se moći davati samo u višegodišnji zakup, a prodaja će biti moguća jedino u cilju okrupnjavanja, dakle moći se prodati samo male, rubne parcele uz neko gospodarstvo“, rekao je ministar, naglasivši da se i kao bivši općinski načelnik i sada kao ministar protivi da poljoprivrednim zemljištem, kao do sada, raspolažu općine i gradovi.

Runko je ministru Jakovini rekao i da je Općina Kršan u veljači ove godine raspisala natječaj za prodaju 15 hektara zemljišta na kojem je predviđena proizvodnja bio goriva, mini hotel i velika sirana. Na natječaj se javila samo Bio Adria, koja u projekt planira uložiti 10 milijuna eura i zaposliti 60-ak radnika. „Vlasništvo je uknjiženo na Općinskom sudu u Labinu ali još nije potvrđeno od Ministarstva poljoprivrede“, rekao je Runko. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti