Na 16. međunarodnom danu pješačenja u Pazinu unatoč lošem vremenu sudjelovalo 40-ak najupornijih planinara

0

Iako je danima prije najavljivano loše vrijeme i nedjeljni je dan, 6. svibnja, započeo pljuskom koji se je smirio pa je poboljšanje vremena privuklo 40-ak planinara iz cijele Istre na 16. međunarodni dan pješačenja Istarske županije.

Bili su prisutni članovi iz društva domaćina, pulskog Glasa Istre, članova Planika iz Umaga, Poreča i Buzeta, rovinjskog Montera, PD Opatije te Slovenskog kulturnog društva “Bazovica” iz Rijeke. Kasnije, posredstvom Turističke zajednice središnje Istre, pridružili su se i Erich i Edith Wahl iz austrijskog Linza, pa je tako pješačenje dobilo međunarodni karakter.

Krenulo se je planiranom rutom – iza Spomen doma, gdje su okupljeni dobili upute od organizatora te letke markirane staze Pazin - Beram, koja je nedavno ušla i u turistički vodič Enjoy Istra, a skup je pozdravio direktor TZ središnje Istre  Radenko Sloković, suorganizator pješačenja. Staza se nastavila preko Rijavca po pazinskim brdima do Finderlovog brijega odakle je skrenula prema crkvici Svete Marije na Škriljinama, nakon što je završila tradicionalno hodočašće Majevica, gdje se ukrašeni kip Majke Božje prenosi u procesiji na Škriljine iz beramske crkve Svetog Martina.

U samoj crkvici polusatno predavanje je održala studentica povijesti umjetnosti i pedagogije Andrea Milotić, iz Trviža koja je iznijela zanimljivosti vezane uz svjetski poznate freske Vincenta iz Kastva, s naglasnom na poznati ciklus “Ples mrtvaca”.

Planinari su krenuli iz crkvice prema Pazinu, putem zastavši na Gortanovom brijegu, jednom od zanimljivih pogleda na Učku i jednim od prvih industrijskih kompleksa. Iako je prvotno tamo bio planirana okrjepa, ona je prebačena u Pazin, gdje su planinari počašćeni ukusnim grahom. Cjelokupna trasa duga 13,5 kilometara je očišćena, a pojedini dijelovi (Pazin – Beram) te raskršća od Rijavca do Berma su ponovno markirana volonterskim radom 15-ak vrijednih članova pazinskog društva.

Nažalost, kiša je pokvarila ovogodišnji međunarodni dan pješačenja, koji je prijašnjih godina privlačio više stotina planinara, no na prikladan je način obilježen Svjetski dan hodanja I tradicija je nastavljena. Organizatori su uz PD Pazinka bili još Turistička zajednica središnje Istre i Savez sportske rekreacije Istarske županije "Sport za sve".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa