Jurnjava po Ipsilonu za bebin život! Policajci spasili dvomjesečno dijete iz Rovinja

0
Bojana Opačić-Zuzija i Stjepan Orešković
Bojana Opačić-Zuzija i Stjepan Orešković

Passat s upaljenim žmigavcima juri istarskim Ipsilonom prema Rijeci. Vozač trubi i bjesomučno pretječe automobile. Vozi “debelo” iznad dopuštene brzine. Prolazi kroz tunel Učku, spušta se prema Opatiji, piše 24sata.

Na stražnjem sjedištu žena u naručju čuva dvomjesečnu bebu. Dijete ne diše. Bolnica na riječkoj Kantridi čini im se udaljena svjetlosne godine. Bebi je život na kocki... U sveopćoj panici roditelji uspijevaju ostati prisebni. Nazivaju 192.

- Molim vas, dijete mi ne diše. Jurim prema bolnici, sad sam ispred Opatije. Možete li nam poslati neku pratnju - zavapili su roditelji dispečeru. Na poziv dispečera odazivaju se policajci Bojana Opačić-Zuzija i Stjepan Orešković.

- Uključili smo rotacijska svjetla i žmigavce da nas primijete. Otac bebice počeo nam je blicati da krenemo ispred njega kako bismo mu ‘očistili’ put. Srećom, bio je mrak i promet nije bio gust. Jurili smo i došli smo do bolnice za tri minute - ispričala nam je policajka.

Liječnici su bili spremni. Bebi, koja se i dalje oporavlja u riječkoj bolnici, spasili su život.

- Bila sam jako potresena. Koliko god radiš ovaj posao, nisi naviknut na stradanje djece. Koliko sam shvatila, roditelji nisu točno znali gdje se nalazi bolnica, to je također jedan od razloga zašto im je palo na pamet nazvati policiju. Svaka minuta bila je bitna. Nasreću, ipak smo uspjeli - rekla je policajka.

Roditelji su tu večer iz Rovinja prvo došli u pulsku bolnicu. Liječnicima su rekli da im je beba prestala disati. A u međuvremenu je prodisala pa su im liječnici, prema njihovim riječima, rekli da to nije ništa i poslali su ih kući. Roditelji su ipak htjeli čuti i drugo mišljenje. Krenuli su prema 120 kilometara udaljenoj Rijeci.

U pulskoj Hitnoj to demantiraju te tvrde da bi bebu zadržali u bolnici.

Kod Pazina je beba ponovno prestala disati. Počela je bjesomučna utrka s vremenom. Kako smo neslužbeno saznali, beba se nalazi na odjelu intenzivne njege. Stabilno je i oporavlja se. S vremena na vrijeme liječnici je priključe na aparat s kisikom kako bi lakše disala. Ima problema s respirativnim kanalima. Roditelji je svakodnevno posjećuju u bolnici.

Hrabri policajci koji su automobilom “čistili” put ispred Passata u kojemu je bilo dijete skromno kažu da su samo radili svoj posao. Ipak, sretni su jer su uspjeli na vrijeme stići do Kantride. Drže palčeve da se beba što prije oporavi i ode kući svojim roditeljima.

U 20-godišnjoj karijeri Stjepan nikad nije dobio zadatak da juri cestom i krči put. No nije oklijevao. Herojskom vožnjom spasio je dvomjesečnu djevojčicu.

- Šef smjene mi je samo rekao: ‘Učinite sve što možete.’ Tako smo i napravili - prepričava policajac Stjepan Orešković jurnjavu od Opatije do Rijeke u kojoj je prije dva tjedna vodio roditelje s djetetom do bolnice na Kantridi.

- Nismo znali o čemu je točno riječ, no pretpostavili smo da je situacija ozbiljna. Stjepanu svaka čast, sjajno je vozio - pohvalila je Bojana kolegu, koji je vozio i 150 na sat.

- Možda i više, ali ne bih o tome. Znate, zbog šefova... Uzor mi je bio Ayrton Senna - s osmijehom je rekao Stjepan, koji od tog dana nije bio u smjeni s Bojanom.

- Kad bismo se vidjeli, pitali bismo se kako je malena. Strah nas je bilo nazvati da ne čujemo najgore. Presretni smo kad znamo da je beba stabilno - rekao je za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa