Istra u radnoj grupi EU regija za projekte održivog turizma

0
Pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Branko Curić
Pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Branko Curić

U Bruxellesu je 9. svibnja, održana je Generalna godišnja sjednica mreže Europskih regija za održivi i konkurentni turizam - NECSTouR, u čijem radu je od ove godine sudjelovala i Istarska županija.

NECSTouR povezuje 26 regija iz 10 država članica Europske unije, a Istarska županija je jedina regija članica izvan Unije. U aktivnosti NECSTouR-a uključeno je i 18 predstavnika akademskog sektora, 6 predstavnika privatnog sektora i 7 predstavnika različitih asocijacija za održivi turizam.

Ovogodišnja je sjednica otvorena okruglim stolom o mogućnostima financiranja turističkih projekata kroz strukturne fondove kojeg je inicirala Istarska županija. Pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Branko Curić, otvorio je raspravu tijekom koje su svoja iskustava predstavile regije Toscana, Kornval, Katalonija te Provence-Alpes-Cote d' Azur.

Najuspješnije Europske turističke regije u programskom razdoblju 2007.- 2013. financiraju svoje turističke projekte pretežito kombinirajući programe zajednice i strukturne fondove. Pročelnik Curić prezentirao je Istarsku županiju i projekte turističkog sektora koji su od iznimnog značaja za razvoj Istre, osobito u vidu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Curić je naglasio kako se ulaskom u EU Istri otvaraju ogromne mogućnosti, te jedino kvalitetnim pristupom u iskorištavanju strukturnih fondova Istarska županija može iskoračiti među svjetskim destinacijama, gdje se turizam razvija na održivi način.

Aktivnim radom u mreži NECSTouR, Istarska županija želi izvući najbolje od dobrih praksi koje su najuspješnije regije razvile, te stvoriti strateška partnerstva za buduće projekte.

Na sjednici je odlučeno osnivanje radne grupe koja će lobirati pri Europskim institucijama za bolje uvjete razvoja turističkih projekata u novom programskom razdoblju 2014. - 2020.

Kao član te grupe, Istarska županija ima priliku planirati razvoj turističkog sektora u skladu s politikama i prioritetima Europske unije.

Tijekom sjednice održali su se i izbori za izvršni odbor mreže ishodom kojih je Istarska županija odabrana kao nositelj interesa regija iz Istočne Europe, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa