Redateljica Željka Sukova gostuje na projekciji filma Marijine u Puli

0

U petak, 11. svibnja u 20 sati u Kinu Valli, prikazat će se dokumentarno – igrani film Marijine kojeg će predstaviti redateljica Željka Suková i montažer Aleš Suk.

Marijine su svojevrstan hommage jednoj baki, bez tuge i patetike, obojan sjećanjem na nju kao neobičnu, životnu i zanimljivu ženu. Kako bi joj „popravile“ nadgrobni spomenik, njezine unuke pozivaju susjede i rodbinu na privatno okupljanje u čast pokojne Marije Violić, njihove sustanarke, prijateljice i bake.

Svjetska premijera filma održana je u svibnju 2011. godine na prestižnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Torontu uz izrazito dobre reakcije publike i kritike.

Europska premijera održana je dva mjeseca kasnije, u srpnju, na jednom od najuglednijih kontinentalnih festivala u Karlovym Varyma, na kojemu je osvojio nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana Fedeora.

Hrvatsku premijeru film je imao na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

Režiju potpisuje Željka Suková, igraju Nina Violić, Željka Suková, Mila Čuljak, Predrag Sikimić, MIDI LIDI, Marija Violić, Ivan Pavao II.

Scenarij: Željka Suková, Producent/i: Udruga UKUS, Zemlja: Hrvatska

Redateljica Željka Suková rođena je u Rijeci 1977. godine. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. 'Marijine' su njezin prvi dugometražni film.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa