Vodnjan već sedam godina brine o svojim kažunima

0
Akcijom Moj kažun - La mia casita obnavljaju se kažuni
Akcijom Moj kažun - La mia casita obnavljaju se kažuni

Kamene poljske kućice, vrlo dobro znane kao kažuni, već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora. A upravo to područje broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu - procjenjuje se da se na Vodnjanštini nalazi više od 2000  kažuna.

Upravo s ciljem senzibilizacije i edukacije javnosti o njihovoj vrijednosti, Grad Vodnjan je prije sedam godina počeo s njihovom obnovom. Do sada je obnovljeno 150 kažuna i nekoliko stotina metara suhozida, a sve u sklopu akcije „Moj kažun – la mia casita“ koja se od petka na području Vodnjana održava po šesti put.

Što su zapravo kažuni i suhozidi i kako su oni nastali? Nakon oblikovanja gradskog naselja, počela se obrađivati zemlja koju su poljoprivrednici trebali iskrčiti. Stoga su na rubove polja prenosili sav kamen na koji je njihov plug nailazio te ga geometrijskom preciznošću slagali u suhovezu sitnom kamenom građom. Tako su nikli suhozidi (masiere), kojima se ograđuju polja, gromače (groumasi), ogromne hrpe kamenja i kažuni (casite).

Suhozid u Galižani
Suhozid u Galižani

Svojim oblikom i građom, kažuni su izvanredno prilagođeni mediteranskom krajoliku, predstavljaju jedinstvena suhozidna zdanja umetnuta u polja, vinograde i maslinike koji ih okružuju. I dok se naselje u Vodnjanu širilo i visoke kuće su rasle u skupinama, u uglovima polja ili na sredini terena ili čak unutar velike hrpe kamenja nicali su kažuni, karakterističnog oblika sa stožastim krovom, mudro osmišljeni, gotovo svi okrugli, manji ili veći.

Kažuni su bili sigurni zakloni od iznenadne kiše, od sunca za vrijeme podnevnog odmora ili bi u njima poljoprivrednik ili pastir prespavao kada posao nije bio završen tijekom dana. Kažuni su i za zaštitu od lopova u vrijeme berbe, a nisu bili samo u funkciji čovjeka, već su se koristili i kao zaklon za njegovu stoku, posebno ovce. Najveći kažun na Vodnjanštini visok je sedam metara.

Danas ta građevina, zbog mehanizacije i drugačijeg načina rada postupno gubi svoju funkciju i značaj, no, kažun nikako ne gubi na svojoj posebnosti i velikoj važnosti za istarsko područje. Kako bi se zaštitilo i kvalitetno valoriziralo to kulturno dobro, pod nazivom „Moj kažun –  La mia casita“, Grad Vodnjan već godinama organizira hvalevrijednu akciju. Cilj manifestacije je obnova kažuna i suhozida, a tijekom svake akcije Grad Vodnjan obnovi nekoliko kažuna.

Unutrasnjost kažuna
Unutrasnjost kažuna

Tako će biti i ove godine. Akcija počinje već u petak, 11. svibnja, a tijekom svibnja donijet će niz programa vezanih uz kažun i za kažun, a sve sa zajedničkim ciljem – kako bi s ponosom mogli reći „Ovo je moj kažun – Questa è la mia casita“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa