Ministar Jovanović posjetio Novigradsko proljeće

0
Ministar Željko Jovanović za posjeta Novigradu
Ministar Željko Jovanović za posjeta Novigradu

Školu dječjeg stvaralaštva Novigradsko proljeće koja se od 5. do 11. svibnja održava u Novigradu, posjetio je 8. svibnja ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović. Za kratkog boravka u Novigradu ministar je u društvu gradonačelnika Antea Milosa, ravnateljice OŠ Rivarela i tajnice Novigradskog proljeća Davorke Parmač te predsjednice Upravnog odbora Škole dječjeg stvaralaštva Maje Zrnčić, obišao kreativne radionice Novigradskog proljeća smještene u učionicama Rivarele, uvjerivši se u kreativnost i umješnost mladih slikara, kipara, grafičara, kostimografa, scenografa...

Sudionici Škole stvaralaštva Jovanoviću su priredili i kratki prigodni program u višenamjenskoj dvorani škole, kako bi mu i drugim izražajnim sredstvima – glazbom, recitacijom, plesom i glumom prikazali svoju kreativnost. Ministar je pohvalio ono što je za kratkog boravka na Novigradskom proljeću mogao vidjeti, konstatiravši kako bi ovakav model učenja i kreativnog stvaranja trebalo prenijeti i u svakodnevnu nastavu.

„Nedavno sam pročitao rezultate istraživanja koji ukazuju na to kako su učenici u Hrvatskoj pri samom dnu europske ljestvice kada je o motiviranosti za odlazak u školu riječ. Uvjeren sam da bi – kad bi škole izgledale kao ova na Novigradskom proljeću, motiviranost bila puno veća, a djeca i mladi radije odlazili u školu“, poručio je ministar.

Ovo njegovo naglas izrečeno razmišljanje potvrdili su i sami sudionici Škole stvaralaštva, prenijevši Jovanoviću kako je prije nekoliko godina jedan od polaznika Novigradskog proljeća, na upit novinara po čemu se ono razlikuje od "obične" škole i nastave, odgovorio kako je ovo "jedina škola u koju se bježi, a ne iz koje se bježi...".

Ministru su prenijeli i krilaticu koju je smislio Joža Prudeus, koordinator i "dobri duh" Škole stvaralaštva, a koja glasi: "Učitelj koji se ne smije, ne smije među učenike!". Ova je parola nasmijala ministra, ali ga potaknula i da svojim domaćinima prizna kako će odsad u drugim prigodama i govorima u kojima će se obraćati prosvjetnim djelatnicima, citirati upravo ovu poruku.

Tijekom ministrova posjeta Novigradskom proljeću bilo je i zanimljivih susreta, obzirom da je ministar Riječanin, a nekolicina mentora na Proljeću je upravo iz Rijeke, pa se tako Jovanović srdačno pozdravio sa svojom nekadašnjom profesoricom glazbenog, a iznenadio se kada je u jednoj od radionica susreo profesora koji likovni predaje u njegovoj bivšoj školi, a taj je predmet predavao i Jovanovićevu sinu.

Sve detalje ministrova posjeta bilježile su i novinarske radionice Novigradskog proljeća, čiji su polaznici u stopu pratili svaki Jovanovićev korak, pa će posjet ovog visokog gosta sigurno naći važno mjesto na njihovim zidnim novinama, u video vijestima i radio emisijama.    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa