Kajin: I župani i gradonačelnici greške trebaju plaćati svojom imovinom

0
Damir Kajin
Damir Kajin

Damir Kajin je na konferenciji za novinare, održanoj 8. svibnja u Pazinu, govoreći o izmjenama Općega poreznog zakona, kojim Vlada predlaže da i članovi uprava javnih i privatnih tvrtki, a ne samo obrtnici, za neuspjeh tvrtke jamče cjelokupnom svojom imovinom, istaknuo kako bi takvu odgovornost trebalo protegnuti i na izvršnu i predstavničku vlast, piše Tportal.

„Odgovornost bi trebali snositi odgovorni na svim razinama, od članova Vlade, župana, gradonačelnika i načelnika do zastupnika i sudaca te DORH-a“, kazao je je Kajin dodavši kako bi i oni trebali osobnom imovinom odgovarati za posljedice svojih odluka.

Po njegovim riječima predloženim promjenama zakona „jedni će moći griješiti, a drugi neće smjeti pogriješiti“. U prilog tomu Kajin je istaknuo i neusklađenost u izjavama ministara Gordana Marasa i Slavka Linića. Naime, kako je rekao, ministar poduzetništva i obrta govori da bi obrtnici za svoj posao trebali jamčiti samo onom imovinom koja im služi za stvaranje prometa dok istodobno ministar financija govori o jamčenju cjelokupnom imovinom.

Damir Kajin se stoga više slaže s Marasovim razmišljanjem dodajući kako, primjerice u Sloveniji, direktori jamče iznosom od jednogodišnje neto plaće.

„Treba napraviti razliku između poslovne i osobne imovine. Dvije trećine od 52 milijarde kuna duga prema državi su apsolutno nenaplative dok je većina osobne imovine stečena zbog pretvorbe, privatizacije te otimačine“, poručio je Kajin dodavši kako sudovi moraju odraditi svoj posao. Preduvjet ovoga Zakona, smatra on, je promjena poslovne prakse jer, kako je rekao „u roku od 30, 45 ili 60 dana Vlada bi morala rješavati svoje obveze prema dobavljačima“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa