HEP na tribinu o TE Plomin 3 opet poslao nekompetentnu osobu

0
Ljubica Cvenić, direktorica HEP-ova sektora za razvoj
Ljubica Cvenić, direktorica HEP-ova sektora za razvoj

Hoće li se graditi TE Plomin 3 i hoće li, ako se izgradi, kao energent koristiti ugljen ili plin, Labinjane očito ne zanima. Moglo bi se tako zaključiti iz odaziva na javnu tribinu „TE Plomin 3 (C) – razlozi za i protiv“ koju je u sklopu projekta „Građanska inicijativa za pristup informacijama o izgradnji termoelektrane Plomin 3“ organizirala udruga Labin Art Express XXI.  Projekt inače sufinancira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Na tribinu, održanu 7. svibnja u KuC-u Lamparna, pozvani su bili predstavnici područne i lokalne samouprave, HEP-a, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, udruge koje se bave zaštitom okoliša i, naravno, svi zainteresirani građani.

No, broj građana koji su se odazvali tribini mogao se izbrojati na prste obje ruke, većinu u publici uglavnom su činili lokalni političari, uglavnom IDS-ovci. Nije bilo ni predstavnika ovdašnjih ekoloških udruga – Pinete iz Labina i Naše zemlje iz Kršana. No, zato je čak iz Buja došao Dino Debeljuh, a znakovito je bilo i prisustvo novopečenog HNS-ovca Ranka Švrake, čija stranka nakon promjene vlasti kontrolira HEP.

Moderator tribine bio je Elvis Morina, novinar Hrvatskog radija, a vodili su je Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, dr. Lucijan Mohorović, Josip Anton Rupnik iz Zelene Istre, te Valdi Runko i Tulio Demetlika, kao čelnici jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi TE Plomin. U publici je bio i raški načelnik Josip Knapić, koji je u raspravi održao dojmljiv govor u kojem je Ekonerg optužio za sumnjivo bogaćenje.   

Iz Zagreba su na tribinu došle Ljubica Cvenić, direktorica HEP-ova sektora za razvoj, glasnogovornica Mirela Klanac i Senka Ritz, koja je tribini prisustvovala u ime izrađivača studije, tvrtke Ekonerg. U ime HEP još su došli dr. Serđo Klapčić, član Uprave TE Plomin d.o.o. i Marino Roce, direktor Plomin Holdinga.

Vjeran Piršić, dr. Lucijan Mohorović, Josip Rupnik, Valdi Runko i Tulio Demetlika
Vjeran Piršić, dr. Lucijan Mohorović, Josip Rupnik, Valdi Runko i Tulio Demetlika

Zašto su Labinjani nezainteresirani za ovakve tribine? Je li razlog taj što se možda uopće ne protive izgradnji TE Plomin 3 ili su se jednostavno pomirili s njenom izgradnjom, svjesni da ne mogu puno učiniti da to spriječe kao ni utjecati na izbor energenta.

Toga su, čini se, svjesni i u HEP-u, pa su na tribinu poslali potpuno nekompetentnu osobu, Ljubicu Cvenić, koja očito nije računala da će u publici biti i dobro informirani građani koje se ne može zavarati uvježbanim floskulama. Na pitanje kako pomiriti planove o izgradnji TE Plomin 3 na ugljen snage 500 MW s Prostornim planom Istarske županije, koji na toj lokaciji predviđa manju TE na plin, rekla je samo da je sve učinjeno u skladu sa zakonom, ne preciziravši kojim.

No, najveći autogol zabila si je kada je samouvjereno izjavila kako nije istina da se u zemljama EU postepeno zatvaraju termoelektrane na fosilna goriva te da se u Njemačkoj upravo gradi jedna na ugljen. Kada su je neki klinci iz publike upitali neka im kaže gdje se točno gradi ta termoelektrana, ostala je bez teksta.

Na neke vrlo konkretne, ali za HEP očito neugodne informacije Vjerana Piršića, Cvenić je pak reagirala bahatom opaskom kako je mislila da smo odavno napustili balkanski stil komuniciranja.

Za HEP je očito ova priča okončana. Njih ne zanima ni mišljenje običnih građana ni stajalište lokalne politike. Njih ne zanimaju ni ishodi ovakvih tribina pa si mogu dopustiti luksuz da ih na njima predstavljaju nekompetentne osobe. (Tekst i foto: Nenad Čakić)     

Na tribinu je došlo malo ljudi
Na tribinu je došlo malo ljudi

Dr. Serđo Klapčić, Ljubica Cvenić, Mirela Klanac i Senka Ritz
Dr. Serđo Klapčić, Ljubica Cvenić, Mirela Klanac i Senka Ritz

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa